torsdag 18 maj 2023

Erikdagen blomstrar

I morse har jag gratulerat de tre viktigaste männen i mitt liv: min man, son och bror. Det är nämligen ERIK som har namnsdag. Visserligen har ingen av dem Erik som tilltalsnamn, men ändå … 

I bondepraktikan sägs det: ”om Erik går i ax, ska Olof (29 juli) ge kaka”.  Med andra ord, om våren är nådig/tidig blir det tidig skörd. Jag är inte särskilt insatt i bondepraktikan, men bland mina äldre släktingar i Tornedalen nämndes ofta denna dag - Erkin päivä - som en särskild ”märkesdag”. Däremot vet jag inte alls vad den stod för / vad som skulle göras där långt uppe i norr. Sätta potatisen? Nej, oftast alldeles för tidigt.

Nu är vi ute på Udden, och äntligen har vi soligt och varmt efter att ha blivit snuvade på VÅREN. April har i våra trakter varit urtrist - kall, grå och blåsig med bara några få dagars undantag. När vi för ett par dagar sedan fick välbehövligt regn följt av sommarvärme har växtligheten fullkomligt exploderat. 

På vägen hit försökte jag fotografera en riktigt maffig rondell genom bilrutan. Det är en stor rondell och jag undrar hur många lökar som gått åt för att runda den. Så vackert!


Vitsipporna har nog haft ett rekordår. Jag har aldrig sett så’na mängder tidigare under de 12-13 år som vi haft Udden. Eftersom det har varit så svalt har de blommat ovanligt länge men nu sjunger de på sista versen. Gullvivorna blommar i alla fall fortfarande och tovsippan har fått sin första blomma.

Slånbärsbusken, som snarare är ett träd, lyser nästan spökaktigt vit på kvällarna och körsbärsträden har just gått i blom. Häggarna har en bit kvar till full blomning, men doften är nog redan fullt utvecklad - tyvärr. Havet kyler ju, så allt är lite senare här ute än bara en dryg mil inåt land.



Boktips. Jag har nyligen läst boken ”Straff” av Ann-Helén Laestadius. Ruskig  läsning som är verklighetsbaserad och till stor del bygger på hennes mors berättelser. A-H är uppvuxen i Kiruna, i mina gamla kvarter, och har samiska rötter. Hon har skrivit många ungdomsböcker, men ”Stöld” (2021) och ”Straff” är vuxenböcker. Rekommenderas! Själv känner jag mig nästan lite skamsen över min okunnighet om hur samerna behandlats även i ”modern tid”. Så lite vi (många av oss i alla fall) visste!  

Trevlig helg!

5 kommentarer:

  1. Vilken konstig vår det blev, eller rättare sagt ingen vår alls. Det blev en kall vårvinter och sen blev det sommar direkt. Vi fick äntligen lite regn, det kom hela 10 mm och så värme på det. ALLT slog ut samtidigt...och ALLT var mer än det varit tidigare, t,ex, stora fält med vildtulpaner som man trodde var maskrosor tills man kom nära. OCH slån - och blåsippor - men jag har ju missat det mesta beroende på att jag inte kan röra mig normalt...
    KRAM-Susie
    KRAM-Susie

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, nu får vi ta oss tid att njuta av allt det vackra, innan det skira, ljusa gröna försvinner/förändras. Jag har läst alla dina inlägg, även om jag varit dålig på att kommentera, och förstår så väl hur du känner. Allt utejobb som inte blivit gjort… Men det ska ju vara avkoppling och inte en stressfaktor. Jag blev/är ju inte alls lika handikappad som du, men mitt armbrott och skadade axel gjorde att det mesta av höstjobben lämnades. Sköt om dig! Kram T

      Radera
  2. Problemet för mig är att trädgården är min allra största hobby - vilken jag nu inte riktigt kan utöva. Fast jag är bra på att tala om för min stackars ointresserade gubbe vad han måste göra, men jag försöker lägga band på mig så han inte tröttnar helt. Idag t.ex. har han sprutat ogräset på "sin" infart med trädgårdsättika, men jag sa inte ett ord om att jag vill att han tar ut dom sista trädgårdsmöblerna. Jag var dock tvungen att be honom vattna den enorma potatisblomman som vill ha en hel kanna vatten varje dag. Den är jättesnygg men otroligt jobbig och skräpig...
    KRAM och trevlig helg/Susie

    SvaraRadera
  3. Svar
    1. Ja, nu är det som allra vackrast! Och - klockan är åtta på kvällen och det är alldeles ljust.

      Radera