måndag 2 september 2019

Nyköping...

... Sörmlands residensstad är en mycket trevlig stad. Och en gammal stad. Arkeologiska fynd har visat att namnet fanns präglat på mynt redan på 1200-talet. Andra fynd har visat att namnet på orten ännu tidigare var Aros (eller ev Södra Aros), och att den var en viktigt handelsort redan på 1100-talet.

Folkmängden idag ligger på drygt 30.000, och som i många andra kuststäder ökar den på sommaren och sta'n blir mycket livligare. Då kommer ju båtfolk och sommargäster, och restauranger, caféer och glasskiosker nere i hamnen gör goda affärer. Mina första besök i sta’n gjordes sjövägen. På flera båtsemestrar har vi legat något dygn i gästhamnen, provianterat, ätit på restaurang, spelat minigolf m m. Alltid ett välkommet avbrott (framför allt för barn) efter många dygn i vikar på små öar. 

Jag tycker att Nyköping har ett bra utbud av butiker, och eftersom det mer än väl räcker till för mig, och dessutom är så mycket snabbare och enklare att ekipera sig här än i Stockholm, blir det små utflykter till Nyköping när vi behöver kläder, skor, presenter o d.

Dessutom är det jättemysigt att promenera längs Nyköpingsån, med Nyköpingshus på andra sidan vattnet. Visst är det något alldeles speciellt med åar i samhällen? De ger en nästan trolsk stämning och växtligheten är oftast extra frodig vid åstränder. Just vid denna å står sta’ns stolthet, Gert Fredriksson, stadigt med sin kanot på axeln. 
Kanotstadion i Nyköping ligger förstås i hamnen och har landets längsta brygga - 1,5 km. 

Nyköpings Slott/Nyköpingshus är ursprungligen en medeltida borg som delvis ligger i ruiner. Vissa delar används dock av Sörmlands Museum för utställningar, och på borggården ger Teater Sörmland på somrarna "Nyköpings Gästabud", som lär vara Sveriges största årliga sommarspel. Gästabudet ägde rum i december 1317.



Och på bilden nedan står Gästabudsnyckeln i full blom. Den riktiga nyckeln var förstås i järn och gick, enligt legenden (Erikskrönikan), till fängelsehålan i borgen. Kung Birger hade efter gästabudet låtit kasta sina stupfulla bröder, Erik och Valdemar, i hålan och efter det slängt nyckeln till hålan i ån. Där hittades den många hundra år senare, och har via ett par olika ägare hamnat i muséets ägo. Om detta är den riktiga nyckeln, och om allt är hundraprocentigt med sanningen överensstämmande, råder lite delade meningar.

Det finns mycket att skriva om och visa från Nyköping, så kanske blir det fler inlägg från min sida. Men med detta sätter jag punkt nu.


4 kommentarer:

  1. Enklare att handla i mindre städer. Jo - det har jag ofta hävdat. En flygbolagsrepresentant från Lufthansa som besökte oss på jobbet två gånger per år, handlade alltid kläder, när hon var klar med "jobbet". Hon påstod att utbudet var bättre här i Luleå, än i Stockholm. Eller åtminstone mer lättillgängligt.

    Men nu börjar det bli lite tydligare att e-handeln tar över. Den klädbutik (Brothers) jag använt mest (ingen storshoppare alls) har nu slagit igen. Fler exempel finns. Trist.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, tyvärr är det så över hela landet tror jag. Här i Sthlmsregionen slår massor av butiker igen i förorterna. Och det är i stora köpcentra. Det verkar som om det blir några JÄTTEstora (som The Mall) som klarar sig hyfsat. Än så länge i a f.

      Radera
  2. En trevlig stad jag besökt en del. Jobbade under många år för ett företag baserat strax utanför Nyköping. Så då var jag inne i stan då och då.
    Tack för ett trevligt inlägg som ger mig tillbaka gamla minnen!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt att höra! Om du inte har varit där på senare tid skulle du vid ett besök se mycket nytt. Det byggs som ”bara den” - framför allt bostäder. Bland annat har gamla, fula silon vid hamnen gjorts om till tjusiga lägenheter.

      Radera