söndag 19 maj 2019

Äntligen - liten blomsterrapport från Udden

Äntligen ute på Udden igen! Vi har inte varit här sedan påskhelgen, och så länge har vi aldrig förr varit borta härifrån under den här årstiden! Det blev en annorlunda vår på flera sätt, inte minst på grund av uteblivet kretabesök. Att vi inte varit här beror i första hand på att familjen bara haft ett öga... Jag kan ju inte längre köra bil, och B hade en inplanerad operation av ett öga, där ett membran över gula fläcken avlägsnades. Inte så dramatiskt, och synen ska bli OK, men det är ett litet mer komplicerat ingrepp än en gråstarrsdito. Alltså: körförbud ett par veckor.

Nåja, vi har ju inte suttit i sjön (och inte ens på bryggan...), och maj har ju varit så kall i våra trakter att utomhusjobb inte alls hägrat. Några soliga fina dagar har vi haft, men inte många jämfört med alla grå dagar med isande vindar. 

Inte en regndroppe hade vi fått på ungefär en månad när vi igår morse åkte hemifrån. Jorden skrek efter vatten, och att rätt stora skogsbränder rasat på flera ställen i landet redan i april är ju skrämmande! Igår eftermiddag började det i alla fall regna här, och antagligen även hemma. 

Förra försommaren, förresten hela sommaren, var väldigt blomsterfattig här på Udden, men nu kompenseras vi rikligt till min stora överraskning. Mina försommarfavoriter - gullvivorna - blommar på många olika ställen, och jag har aldrig sett sådana mängder med violer i bergsskrevor och även som stora blå och lila fläckar uppe på hällarna.


Majtrav och ormöga som växer överallt hemma har jag med mindre lyckat resultat plockat med mig hit till Udden under ett par somrar. Nu har de tagit sig och samsas fint på flera ställen. Roligt!


Häggarna har visserligen alltid bjudit på riklig blom, men nu har flera små häggbarn också vuxit till sig och blommar som bara den! Mycket vackert och underbar doft enligt många. Lite väl stark och påträngande tycker jag, som har svårt med starka parfymdofter överhuvudtaget. Här måste i alla fall rensas om vi inte ska bli helt inhäggade.
En skön ny majvecka önskas er alla! Glöm nu inte EU-valet (så att ni försäkrar er om rätten att klaga...).


                       

5 kommentarer:

 1. Oj, vilka ögonproblem ni råkar ut för. Hoppas allt blir bra så att ni får njuta av blomsterprakten.

  Här är dagliljor och annat på väg upp. Och Grekland blir det också om ett par veckor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack - ja det är ett elände när synen börjar trassla. Men - alltså - du kan ju inte bara säga ”Grekland” :-). VAR där? Lyckost!

   Radera
  2. Högst improviserad flykt inför 70-årsdagen. Rhodos.

   Radera
 2. Sällan blir vädret som man vill och inget kan man göra åt det heller.
  Vackert har ni det i alla fall.
  Vad jobbigt med ögonproblem, hoppas allt blir okej. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Lena!
   Nu är det i alla fall härligt (hmmm...) regnväder och markerna tackar och tar emot.

   Radera