onsdag 28 augusti 2019

Lovsång till Sommarsverige

Så otroligt vackert Sverige är - och så omväxlande! Vår natur bjuder på allt: fjäll och sjöar, älvdalar och skärgård, storskog och jordbrukslandskap. Att jag har en stor bit av mitt hjärta i Norrbotten vet ni som läst mina inlägg. Jag är dessutom så lyckligt lottad att jag alltid haft två fasta punkter: min uppväxts unika (nu mer än någonsin) Kiruna med fjällvärlden och min födelseby och sommarparadis i Tornedalen.

Och nu har vi haft ett par härliga veckor på Udden i Sörmland med utflykter i närområdena.

Jag är verkligen ingen shopaholic, inte ens särskilt intresserad av shopping, som numera av många räknas som ett "intresse" vid sidan av film, böcker, sport m m. Att besöka auktioner och loppmarknader hör alltså inte till mina favoritsysselsättningar, men nu hade vi ett "uppdrag". Svärdottern hade hittat och bokat en nätt liten byrå på en jätteloppis efter att jag klagat över för få förvaringsutrymmen i stugan. Vi ger oss alltså av för att hämta den i den lilla orten med det vackra namnet Stjärnhov. Vi åker på mindre vägar genom ett idylliskt sommarlandskap.


Får det lov att vara en stol kanske? 


Loppisen är enorm och inrymd i flera stora ladugårdsbyggnader på ett säteris område. Det fanns förstås porslin, glas, tavlor och liknande, men tyngdpunkten låg på möbler. Hur mycket stolar, bord och skåp som helst.

När man nu varit duktig och shoppat så har man gjort sig förtjänt av go´fika. Vi åker vidare och kommer snart till Grytbergs säteri. Att Sörmland är det landskap som har flest slott, herresäten och säterier i landet märks när man åker omkring det allra minsta. Här hittade vi  en riktig pärla - festvåning, hotell, bistro, restaurang, orangeri, café m m vid den vackra Kyrksjön.

Hemåt sent på eftermiddagen. Detta är vår väg ut till UddenHär träffar vi förresten på en liten, orädd sorgmantel som sitter i gräset precis innanför vår grind.

Och igår fick vi en helt fantastisk sensommardag. Strålande sol, drygt 25 grader och nästan vindstilla. Med besökande vänner packade vi fikakorgen och kastade loss från bryggan.
När man passerat dessa kobbar och skär blir nästa hopp-i-landmöjlighet Estland om man navigerat rätt. Ja, närmare bestämt estländska Ösel (tror jag)

Som sagt: inte mycket som går upp mot Sommarsverige! Ha´det gott!3 kommentarer:

  1. Kul att hänga med i dina färder.
    Vi tillbringar också tid i Sörmland. Det blir oftast en vecka varannat år i trakten mellan Gnesta och Mariefred.

    SvaraRadera
  2. Kul att du hänger med!
    I Gnestatrakten har jag varit en del hos släktingar med sommarställe. Mycket vackert där också! Och Mariefred är ju en riktig idyll.

    SvaraRadera