lördag 21 december 2019

Någon vinterstämning...

...så här i adventstid har vi inte här i Stockholmsområdet (i år heller). Helt snöfritt förstås, så det är mörkt nästan dygnet runt och det regnar och regnar. Vi har knappt sett blå himmel efter hemkomsten från Kreta. Jag tittar på vackra foton från Norrbotten - bl a i bloggen ”Ögonblick i norr” - och tänker med lite saknad på mina barn- och ungdomsvintrar.

MEN så länge man håller sig inomhus är det rätt mysigt. Vi tänder ljus och eldar i braskaminen. Lite julförberedelser är gjorda, med betoning på "lite" - köttbullarna, strömmingarna, jansson och fruktkakorna. Övrigt köps färdiglagat. I min ambitiösa "ungdom" (30-40-årsåldern) gravade jag t ex laxen själv. Slut med det, nu inhandlas såväl den gravade som den rökta. Vi har för övrigt inte så överdådiga julbord, eftersom ingen av oss gillar syltor, julkorvar, lutfisk eller gröt. Ett nytt inslag har dock tillkommit: landskapsrätten äggost - ett måste för vår bohuslänska svärdotter. Det är en gräddig "massa" som görs i en speciell form (ursprungligen av trä) med hål i botten, och den serveras helst med björnbärssylt. Ingen höjdare tycker vi andra, men vi äter ju lite förstås...för familjefridens/traditionens skull.

Och apropå jultraditioner blev det inte något julbord på Öster Malma i år, beroende på utlandsvistelse för närmaste vännerna. Så synd, tyckte jag, men så fick jag en kanonfin födelsedagspresent: julbord på Grytbergs Säteri i Stjärnhov. Vi hade på en liten sommarutflykt i augusti mer eller mindre av en händelse hamnat på denna anläggning, så vackert belägen vid en liten sjö. Det la’ sonen tydligen på minnet, och förra helgen tillbringade vi (i lervälling) på Udden med en lördagsutflykt till Grytsberg. Ett härligt julbord i mysig miljö. Jag älskar dessa julbord utanför Stockholmsområdet - ingen trängsel eller stress, jättefräscht på fat och karotter, avslappnad och trevlig personal. När jag jämför med alla julbord jag ätit i Stockholm med jobbet, bl a på ”fina” ställen på Djurgården, vinner dessa landsortsställen klart.

Nu ska jag sticka ut handen, beväpnad med en sekatör, och klippa lite grönt från murgrönan vid entrén. I morgon rullar vi ut till Udden för årets julfirande, och där ska jag ägna mig åt mitt favoritjulpyssel: att fixa lite dekorationer med blommor och blader.

Jag önskar er alla en riktigt
GOD JUL


6 kommentarer:

 1. Ha en skön jul och nyår!

  SvaraRadera
 2. Härligt julfirande.
  Äggost är så gott. Det brukade alltid min mamma göra, inte till jul, utan vid flera tillfällen under året. Jag gillar sylt till, men tror att den gamla traditionen säjer ansjovis.
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm aldrig hört om ansjovisvarianten, men den skulle kanske passa mig bättre. Gillar ju kombinationen ägg o ansjovis.
   Gott nytt år!

   Radera