fredag 7 april 2023

GLAD PÅSK

 …. vill jag önska er som fortfarande tittar in här då och då.

Inte mycket har hänt sedan mitt förra inlägg - ingenting särskilt som jag tyckt varit värt att skriva om. Nu är det ju ingen stor sak att berätta att jag fått sjätte (!) dosen av covidvaccinet! Tänk vad stort det var i början -  vilka köer, diskussioner, spekulationer. Nu är det bara en rutingrej. 

Ett härligt undantag i den lite enahanda tillvaron finns dock: en mycket trevlig dag förra veckan när vi äntligen besökte Liljevalchs Konsthall och den årligen återkommande Vårsalongen. Den brukar vi alltid boka in, liksom lunch på Blå Porten som ligger alldeles intill. Det var en härlig utställning i år (igen): 159 konstnärer ställde ut 298 verk i de många salarna. Många fina konstverk fanns att beskåda, även om det naturligtvis också fanns en del som jag inte blev så begeistrad över. Det som fångar och fascinerar är inte minst alla olika tekniker. Målerier i olja, akryl, blyerts, kol förstås men också gipsarbeten, trä, fotokonst, digital konst med mera, med mera. Vad sägs om  Helene Anderssons lagliga krokodilskinnsväska (stengods!)?

Bearbetad gips - ”Skymning”,  Eva Reichmann

”Bakterie”, virkning o gips, Ellinor Granlund

"Dogs ... snackar skit", Helena Roos
Jag har en extrastor plats i hjärtat för all slags textilkonst, uppvuxen som jag är bland tyger och garner. Min mamma var en duktig textilare, arbetade tidvis som vävlärare och sydde och vävde det mesta - allt från trasmattor till tunna gardiner och bildvävar. Jag har flera av hennes  underbara flamskvävnader, som jag ibland funderat på att visa upp i lämpligt forum. På Vårsalongen fanns en hel del textilt - vävnader, applikationer, broderier. Här några som jag tyckte mycket om:
Charlotta Grunewald - applikationer med broderi
Ditte Norström - väv och broderi
Ingegerd Alfredson -fritt broderi

”En plats vid havet”  blev en av mina absoluta favoriter.
Felicia Löfberg - akryl
Vi är ute på Udden nu sedan ett par dagar och hade hoppats kunna göra lite vårarbete ute, men av det blir det nog inget. Visserligen har vi haft ett envist, tunt snötäcke och kalla nätter hemma också, men vi hade i alla fall barmark och krokusen blommade på skyddade ställen när vi lämnade Stockholm.
När vi lämnade E4 norr om Nyköping och körde in på mindre vägar genom skogspartier mot havet blev vi överraskade av att se massor av snö på backen. Framme på Udden låg också snötäcket rent och fint över tomten, altaner och trappor.
En trädgårdsarbetare är i alla fall i tjänst. Efter en rätt solig dag igår har snön försvunnit från några sluttningar, och bergeniorna som växer längs trappan till sjöboden blev synliga. Jag stod länge vid fönstret och tittade på denna frukostgäst. Hon stannade upp i tuggandet, tittade tillbaka och såg ut att fundera. Bestämde sig för att det var OK att äta och fortsatte lugnt ett bra tag. Och att knipsa av just dessa växter är faktiskt bara bra, de blir frodiga och fina senare. Problemet är ju att rådjuren inte gör någon skillnad på växter, penséer och mycket annat ryker, och dessutom springer de ju omkring som värddjur för fästingarna. Men nog är hon väl vacker!
Som sagt: 
GLAD PÅSK!
6 kommentarer:

 1. Kul att höra från dig. Längesedan sist. Glad påsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bert. Tack! Glad Påsk till er också! Och tack f bra boktips!

   Radera
 2. Visst år rådjur vackra och dom har väl första tjing på en del växter - men INTE på innertomten! Och peppar, peppar har vi klarat oss här.
  KRAM-SUSIE

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag skulle ju vara glad om de liksom korna höll sig utanför stängsel och staket, men de flyger så elegant över dem. Verkar också som om de - rådjuren alltså - är fler i år än tidigare, så några penséer i krukor på marken blir det inte hos mig i år. Kram.

   Radera
 3. När vi bodde i Stockholm och hade en strävhårig tax så hoppade rådjuren in på tomten över vår höga häck när vi gick ut genom grinden för en rastprommis. Dom bara tittade på Brasse som gick 3 m från dom - men dom brydde sig inte utan försvann runt huset.....!
  KRAM-Susie

  SvaraRadera