onsdag 1 augusti 2018

Tillbaka på Udden

sitter vi inne i stugan i luftvärmepumpens ”omvända” funktion, alltså kylning. Det är första gången sedan vi installerade den för åtta år sedan. Ute orkar vi knappt vara i denna värme som ligger kring 30 grader. Dessutom har luftfuktigheten legat väldigt högt, så det har inte ens varit skönt i skuggan. Våtvärmande omslag. Våra kretensiska vänner har ofta frågat varför vi inte stannar i byn på sommaren - då när den lever upp ordentligt. Här är en stor del av svaret! Det blir för passivt. Visserligen vänjer man sig säkert till en viss del, men även brittiske Alan som bott där i 15 år stönar ofta över augustihettan. När man är genomsvettig och andfådd efter att ha sopat uteplatsen i ett par minuter är det jobbigt, säger han. 

Å andra sidan finns det inte så mycket att pyssla med här ute just nu. Det ser jättetrist ut. Jo, man skulle ju kunna kratta löv - som i oktober. Ekarna är gröna, men björkarna är bruna eller kala. Dagliljorna lever, men har bara några enstaka knoppar, och de få som slagit ut har gett väldigt små blommor. Pelargonerna, som grannen vattnat, är OK, liksom kryddväxterna, så det får hädanefter bli min melodi. Hängkrassen, som äntligen gav härliga kaskader av färggranna blommor, har rådjur kalasat på medan vi var borta, trots att den stod högst upp och längst in på en altan. De ligisterna har tydligen inget emot att knalla i trappor, när någonting gott bjuds.
MEN få aktiviteter slår en kvällspaddling i solen, när temperaturen dessutom sjunkit några grader till uthärdliga 25 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar