lördag 1 september 2018

Valinformation, sopsortering m m

Efter rätt många dagar på Udden har vi landat hemma igen. Eftersom det faktiskt regnat en del är det dags att klippa gräsmattan och se över den lilla trädgården på hemmaplan. Hämtar posten hos grannen, och ur kassen rasar valpropaganda. Mängder av kuvert - direktadresserade och massutdelade. Väldigt mycket ligger i igenklistrade kuvert. Undrar hur många träd som gått åt till detta! Och så är det sorteringen. Kuvert ska enligt instruktioner om sortering inte läggas i vanliga pappersinsamlingen. Undrar hur mycket tid vi tillsammans i landet lägger ned på att sortera papper?! Vad trött jag blir!

Miljöfrågan präglar ju valrörelsen väldigt starkt i år, och vi är fler och fler som inser hur otroligt viktig den är. Eftersom sopbergen växer och vår jättekonsumtion så ofta belyses undrar jag, som så ofta, varför det är så svårt att bli av med t ex möbler, porslin och husgeråd på ett miljövänligare sätt - läs återanvändning. För ungefär tio år sedan stod jag inför den jobbiga uppgiften att tömma mina föräldrars hus. Min pappa, som då bott där ensam några år, gick hastigt bort och det blev alltså aldrig aktuellt med något annat boende. Huset skulle tömmas och säljas. Jag, som då fortfarande jobbade, bor 20 mil från huset i fråga och brorsan ytterligare ca 100 mil. Vi hade inga möjligheter att sortera, sälja via annons, köra hit och dit, så jag kontaktade olika organisationer och även kommunen och erbjöd dem ett komplett "husinnehåll", bara de kunde komma och tömma. Kommunen iordningsställde just då boenden för flyktingar, så jag tänkte att det kunde vara intressant att gratis möblera minst en lägenhet. Ingen var intresserad! Själva kunde vi förstås bara plocka hem ett fåtal prylar, så resultatet blev att vi betalade ett företag för att tömma, och det allra mesta hamnade på tippen! 
Då vi nu ger svägerska och svåger en hand med att avveckla ett rätt stort och fint sommarställe blir detta åter aktuellt. Ingen vill/orkar/kan "förbarma sig" över t ex ett jättefräscht och snyggt "köksinnehåll". Nog är det ett slöseri som ger en mardrömmar. Detta om detta - slutgnällt nu.

För några år sedan konstaterades att vi svenskar slänger ca åtta kg textil per person och år. Jag medverkade då i ett projekt med bl a Textilhögskolan i Borås och diverse textilföretag, och ett av resultaten blev att rätt många företag nu tar emot kasserade textilier. Lämna in dina textilier  - som inte platsar för återanvändning - så kan nya fibrer återvinnas! Alltid något! 
Det känns plötsligt höstlikt, och regnet hänger i luften. Vi har dock hunnit med en liten skogspromenad för att kolla svampläget (resultat = noll), men i frysen fyndade B lite kantareller. DET var roligt, liksom att Erica Kinsley just flög över 1,90 meter och därmed vann damernas höjd! Dessutom får jag glädas åt att en av mina små rosor (de som kallas morsdagsros och säljs i kruka) blommar så här fint.

Det blev väl åtminstone en lite mer positiv slutkläm?!

2 kommentarer:

  1. Men snälla E. Folk iiiiiiiids int'. Det är bara du och jag som gör.

    SvaraRadera
  2. :-) Ja, ibland känns det faktiskt så - efter turerna till återvinningsstationerna. Hujja!

    SvaraRadera