onsdag 20 november 2019

Besök i Aptera och Chania

Det fantastiska vädret bara fortsätter och fortsätter! Vi har aldrig upplevt en så stabilt varm och solig november här. Tidigare år har vi ofta åkt över ön till sydkusten när det varit svalt och ostadigt här. Många gånger har vi åkt på dagsturer, men ibland - till exempel förra året - tog vi in på ett litet hotell och stannade flera dygn. I år tror jag att vi här inne i bukten har haft det bästa vädret på ön, enligt rapporter från Sitia i öst till Chania långt västerut och även Paleochora på sydkusten. Mycket ovanligt!

Men några utflykter vill vi ju göra, fast vi undviker att sitta i bilen alltför långa sträckor. Igår åkte vi i alla fall till Aptera, där det finns en utgrävning som skulle vara intressant. Det blev lite av en besvikelse, för det var inte mycket att se, tyckte vi. Muren runt den antika staden fanns delvis kvar, liksom resterna av ingången, men så mycket mer kunde vi inte hitta. Vi förstod efteråt att vi hade missat en hel del, men det var oländig terräng och väldigt dåligt med informationstavlor, skyltar o d. Det får väl bli ett nytt besök när vi är bättre förberedda.
Men bara utsikten över Soudabukten, berg och byar var värd bilturen.

Den minoiska staden/stadsstaten Aptera (ca 15 km från Chania och lite utanför en nu levande by med samma namn) var i alla fall en mycket betydelsefull och rik handelsstad, nästan jämförbar med Knossos. Folkmängden uppgick till omkring 20.000, varav dock 15.000 var slavar. Apteras största fiende och konkurrent var stadsstaten Lappa/Argiroupolis, som jag skrivit lite om tidigare. Medan apterianerna var fredliga och hårt arbetande var lappianerna krigiska. Muren runt staden lär ha byggts som skydd mot just Lappas krigare.

Aptera klarade sig genom den romerska ockupationen, slogs inte mot romarna utan blomstrade då. En jordbävning 700 e Kr resulterade i att invånarna lämnade staden, och
den förstördes sedan helt av araberna på 900-talet.

Och idag har vi varit i Chania hela dagen. Det är alltid lika trevligt att flanera längs kajerna och i gränderna i den stan, men den är hemsk att köra bil i. Fruktansvärt gyttrig, och trots många besök är det fortfarande lätt att välja fel gata och sedan få snurra runt, runt innan man=vi hittar till RÄTT gata att parkera på. Nästa gång blir det bussen! Det har vi i och för sig sagt varje år...
Avslutade dagen med ett glas Sangria (!!) - något jag inte druckit på evigheter - på en lustig, nyöppnad irländsk pub. Jag är ingen öldrickare och försökte mig på en Pimms (Mmm!) men fick en förvånad min för det hade de inte. ”So very English!”. Däremot rekommenderades Sangria. Jaja, den var god.

4 kommentarer:

 1. Kul att se bilder från bekanta trakter och med bekanta vyer.

  SvaraRadera
 2. Min kusin är på Kreta oh säjer samma ang vädret. Hon åker med något hon kallar "utanförsåsongenresor" och är jättenöjd.
  Synd att besöket var en liten besvikelse, men även så är man en erfarenhet rikare.
  Intressant historia, i alla fall.
  Skål!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi träffade på ett gäng från just en sådan grupp när vi åt lunch i Chania. Det är tydligen ett upplägg med både rundresa och ”fast” hotellvistelse för sol o bad. Bra tillfälle för hotell att förlänga säsongen och bra priser för deltagarna.
   Ha det bra du med!

   Radera
 3. Så synd att Chania, Rethymno och i viss mån Iraklio är så nedklottrade.
  Hösten har varit otrolig, tyvärr dröjde det ganska länge innan första regnet kom vilket gav naturen en smäll.
  Tyskland har organiserade shoppingresor under vintern till Chania och Iraklio sedan 2-3 år tillbaka enligt ett koncept de kört med framgång i Turkiet. Jag är lite delad till turism på vintern. Visst kan säsongen förlängas något, men lokalbefolkningen behöver vila också. Och januari-februari (framför allt den sistnämnda) är ganska ostadiga vädermässigt.

  SvaraRadera