tisdag 28 januari 2020

Tack kromosom 19

Jag är inte särskilt skrockfull - inte alls vill jag nog säga - men när det kommer till så’na här hemskheter... vågar jag? Jo, jag gör det. Jag slår fast (och dessutom skriftligt): jag har aldrig haft vinterkräksjukan! Och då har jag ändå under massor av år nyttjat kollektivtrafiken, vistats i folkmassor, torkat upp efter sonens kompisar o s v. För jag har nämligen en defekt kromosom! Jag och ca 20 procent av landets befolkning, inkl min bror och son. Det har de sagt på nyheterna i morse. Så: tack för den defekten! Och nu är det nog säkrast att jag trots allt tar i trä!

Vilka defekter det är på väderleken spekuleras det ständigt om. Vi körde hem från Udden för ett par dagar sedan, och längs långa sträckor var de sörmländska fälten alldeles gröna! Påskliljorna sticker upp några centimeter där de står i skyddade lägen. I januari!
Från Kiruna fick jag dock detta foto, taget idag. Intejättekonstigt, men för att vara så här pass tidigt på säsongen är den här snömängden rätt ovanlig.  Enligt prognoser ska det dessutom komma massor den närmaste veckan. Brorsan tycker det räcker så bra som det är...

Jag gillar musik och lyssnar ofta och gärna. Men tänk om man själv kunde få välja (läs: välja bort) i större utsträckning. Denna bakgrundsmusik, som ofta blir förgrundsmusik, i så många TV-program är ett rent gissel! Jag tittade tidigare i kväll på ett mycket intressant program med Birgitta von Otter som handlade om hennes far, Göran von Otter, och dennes kontakt med SS-officeren Kurt Gerstein. Gång på gång, ofta under lågmälda ”pratdelar”, hade programmakarna lagt in musik. Helt omotiverat! Tack och lov kan man ju få många program textade, men nog är det galet (och störande) att allt måste bäddas in i bakgrundsmusik! Snälla, är det inte någon där ute med mäktiga TV-kontakter som kan tvinga fram en förändring?!

5 kommentarer:

 1. Tack för att du tycker som jag. Såg också programmet med musiken och irriterade mig storligen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det stör mig rätt ofta, och just i det här ganska lågmälda, ”känsliga” programmet tycker jag att det var extremt störande.

   Radera
 2. *känslosamma programmet skulle det stå ovan.

  SvaraRadera
 3. Underligt det där med kromosomen. Har aldrig hört talas om det. Däremot har jag haft kräksjukan en gång och det var inte kul.
  Knepig vinter i södra Sverige i år, verkar redan som lite vår. Hoppas det håller i sig!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 4. Perioder med snö, omväxlande med tö och därav halka, brukar det ju alltid bli i februari o mars. Den här ”vintern” kommer det att kännas som ett tristare bakslag än vanligt, eftersom det varit så varmt HELA tiden och vi nu nästan har lite vårkänningar. Och min väninna i England visar bilder på vårblommor! Roll on spring!

  SvaraRadera