fredag 14 februari 2020

Alla hjärtans dag

.... eller Valentindagen är det idag. Ytterligare en (kommers)dag som vi lydigt importerat från USA. Bakgrunden är något oklar och varierar beroende på källa, men de flesta är överens om att Sankt Valentin var ett helgon - en martyr som dödades på 200-talet av kejsaren Claudius II. Orsaken var att han, Valentin, i hemlighet arrangerade kristna vigslar, vilket alltså var förbjudet.

Här hemma började ”firandet” i mitten av 80-talet, även om det varit känt innan dess. Så vitt jag kommer ihåg var det i rätt blygsam omfattning den första tiden. Ett gulligt kort till pojk-/flickvänner, en blombukett eller gelehjärtan till partnern. Som det eskalerade sedan! Rosförsäljare började stå vid skolingångarna, lärare klagade över att ordningen stördes och popularitetstävlingar skapade tragedier hos dem som inte fick någon ros.

Idag har jag fått MASSOR av - inte rosor men - e-postade rabatterbjudanden infogade i bilder på hjärtan. Från klädkedjor, apotek, resebyråer, flygbolag, hotell  m fl, m fl. Och jag är övertygad om att ni också fått dessa.

Jag läste idag att det säljs närmare tio miljoner rosor i Sverige de här dagarna. Det ni! Rosor är underbara, men idag blir jag faktiskt mer imponerad av den här lilla tuffingen, som gäckar vintern. Den lyser på tomtens norrsida, på en plätt som inte får någon sol alls.
Vintergäck
Persilja som blivit kvar utomhus var faktiskt grön och helt OK, men det är inte alls så konstigt. Den kan man ju ibland krafsa fram under snötäcket.

För första gången den här vintern var det faktiskt en tunn isskorpa på viken efter en natt med ett par minusgrader. Just här mellan vår brygga och ön utanför är det inte mer än max 1,5 meter djupt, och en helt isfri vinter har vi aldrig upplevt. Detta första tunna istäcke försvann dock snabbt vid lunchtid när temperaturen gick upp.


Trevlig helg!

3 kommentarer:

 1. Va?!! Jag har minsann inte fått ett endaste erbjudande om någonting i min mejl.
  Och det glädjer mig.

  Angående vintern så måste den här vara den märkligaste. Och mest skrämmande. Just idag har vi kallt. Men det ändras från och med söndag-måndag. Då väntas regn. Och mot nästa helg väntas höga temperaturer.

  Huvva!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis nu ramlade ytterligare ett rabattmail in - Apollo denna gång...
   Ni har ju rätt omväxlande väder i alla fall! I Kiruna och V-gi håller snöskottningen på att knäcka folket. Det blir, som oftast - takskottning för B när vi åker upp.

   Radera
 2. Jag tycker generellt inte om dessa kommersiella firandena och de lite för nya sådana, men måste tillstå att jag gillar Valentine. Bli lite extra uppvaktad skadar inte.
  Ha det bra!

  SvaraRadera