onsdag 10 juni 2020

Blomstrande juni

Tiden går, snart är det midsommar och inte har jag skrivit särskilt mycket på sistone. I min lilla presentation säger jag att jag kommer att skriva om bl a mina resor, växter och språkfrågor som intresserar mig.

Resor utgår nu och ett tag framöver - ”går fett bort”, som en grabb i nedre tonåren nyligen uttryckte det i en TV-intervju. Mina resor inskränker sig till en och en halvtimmes bilturer mellan Udden och huset på fasta adressen, ibland med ett jättespännande inslag av besök på sjukhuset för EKG-undersökning.

Men så det blommar nu. Det ser ut att bli en betydligt rikligare blomsterprakt än förra året på vår tomt i alla fall. Sonhustruns landskapsblomma, som vi tidigare bara skymtat, slingrar sig i total oordning kring allt annat på en liten sluttning (caprifol förstås).

En tidig, liten rhododendron blommar rikligt. Jag har tyvärr tappat bort namnet men vet att det  är en dvärgvariant. Den är bara ungefär 40 cm, och kryper nästan på backen när blommorna tynger.
Styvmorsviolerna saknade vi helt förra sommaren, men nu finns det gott om dem i bergskrevorna. Hjärtligt välkomna tillbaka!
För att äntligen hälsa sommaren välkommen ska ju vimpeln hissas. Eftersom förra årets var kasserad måste ny införskaffas så det blev lite sent, men när maj övergick i juni var den på plats. Snörakan var helt oanvänd, ren och fin, men flaggstången var jättelortig. NU är stången åter vit och ren.

För ett par dagar sedan fick jag en liten present i brevlådan. Har ni fått disktrasor i present någon gång? Det fick jag - fyra stycken i en presentförpackning - av en omtänksam, vänlig själ som vill hjälpa mig att klara språket nästa gång jag flyger upp till Norrbotten. Jag skulle få mitt livs sämsta språkbetyg om jag skulle ha en tenta på detta språk. Två-tre stycken av dessa ord har jag använt eller använder och hälften skulle jag inte enskunnat översätta.

Så här kommer en liten språklektion RÄTTELSE: Jag började det här inlägget med att konstatera att tiden går (underförstått - snabbt) och i morse slog det mig: vad skrev jag igår om blomningen? Jag tappade ett år! Det var ju för två år sedan, den jättetorra, varma skogsbrandssommaren 2018 som det var så blomsterfattig att vi inte fick ihop blommor till midsommarkruset. Förra sommaren njöt jag av gullvivor och violer. 200611

5 kommentarer:

 1. Här har blomningen inte kommit igång på allvar ännu. Våren har ju varit kall. Men tidiga dagliljan har knopp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det skiljer tydligen väldigt lite i tid mellan våra dagliljor trots 100 mil. Mina gamla, ”vanliga” dagliljor har inte heller gått i blom. Beror kanske på att de är mycket utsatta för vinden från kalla havsviken. Mina förädlade ”samlarobjekt” har långt kvar till knoppning.

   Radera
 2. Trevligt att ha dig tillbaka!
  Så fint det blommar hos dig, njut!
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, Lena, och trevlig helg önskar jag dig också!

   Radera