tisdag 7 juli 2020

Saknad... och lite annat

Vi chattar, messar, skickar bilder och  pratar ofta i telefon, men att min saknad efter nära och kära skulle bli så här kännbar hade jag inte trott! Jag saknar att få umgås ”på riktigt” med min lillebror och hans hustru, med Bs syskon och deras familjer och med andra nära vänner. Jag saknar att åka längs de välkända vägarna i Norrbotten, att åka båt på älven till stugan på vår holme och - oj - så jag saknar de ljusa nätterna där norr om Polcirkeln. Det är länge sedan vi varit ”borta” därifrån ett helt år. Och längre tid lär det bli.

Och Pimm’s o’clock i the pensioners´ corner i våra vänners trädgård i New Forest! Vårt årliga besök i England saknar jag redan trots att vi inte brukar åka förrän i slutet av sommaren. Vi har känt P&T sedan vi var 21-22 år  och träffades på Ibiza, har umgåtts sporadiskt under vissa perioder men alltid hållit kontakten. De senaste 15 åren har vi kunnat träffas minst en gång per år. Vi är jämnåriga, och de coronaisolerar sig, liksom vi, så någon resa dit blir det inte.

Knappast någon sen höstresa till Kreta heller, även om våra vänner där just i dagarna påmint oss om ”att ni har ett gäng olivträd här som ni behöver ta hand om i höst...”!

Måtte denna hemska pandemi snart släppa greppet - och inte i första hand för att vi ska komma igång med resandet igen. Jag tror å andra sidan att det är mycket möjligt att vårt resebeteende kommer att ändras - till det bättre för miljön. Miljötänk, höjda flygpriser, kanske en viss oro att bli fast någonstans där man inte vill fastna för länge... Vi lär få se, men jag har länge sagt att något ÄR galet då jag kunnat flyga Sthlm-Kiruna t o r för 600 kr (tack, tack) medan jag betalat 570 kr för en enkelresa med taxi hem från City, ca 2 mil.

Sonen och hans hustru har vi träffat väldigt lite. Eftersom de kommit i kontakt med rätt mycket folk, d v s jobbat, har de varit rädda att föra över ev virus till oss. Vi har därför bara setts på en fika då och då utomhus, och vissa helger har vi lämnat över Udden till dem. Nu har de fixat och utrustat lilla gäststugan så att självhushåll till stor del ska funka. I övrigt hoppas vi att det välbehövliga sommarregnen kommer på nätterna, så att vi kan umgås mycket utomhus. Det ser vi fram emot.

Lite trist och mycket ovanligt utan besökande vänner alltså, men objudna snyltare har vi fått i år. Mördarsniglar! Tidigare har vi haft en del på fuktigare gräsytor vid bryggan, men nu ser vi dem på kala berget. Hoppas de inte ger sig på mina dagliljor. I övrigt har vi inte mycket att bjuda dem på.

Nu är blomsterprakten på Udden över, alldeles för snabbt. Eller - sommarblommor och träd har blommat över, men bergets alla fetbladsväxter har exploderat i gult, rosa och rött.

Förhoppningsvis börjar dagliljorna blomma om några veckor, men det verkar faktiskt segt på knoppfronten i år. Till dess får jag glädja mig åt en del säkra kort nu när vi är hemma ”i sta’n” för att klippa gräs, köra tvättmaskinen m m. Nej, vi bor inte innanför tullarna, men alla stockholmare åker ”till landet” och ”till sta’n”...

Några pålitliga skönheter
Etoile Violette (Clematis)
Frans Hals

Tappat namnet. Klättrar uppför stammen på ett dött plommonträd.
Om ni lyssnat på Betlehem Isaaks Sommarprogram är jag säker på att ni tyckte att det var bra. Läs hennes bok, "Mitt  liv utan dig" som gavs ut i våras!


8 kommentarer:

 1. Jag förstår dig.
  Resande i sig kan jag vara utan, men inte min familj i Sverige, dit jag inte kan åka. Skulle besökt Sverige i mars och i juni, har fortfarande inte varit där i år. Börjar bli lite otålig och kittslig. Hoppas helvetet snart är över!
  Sköt om dig!

  SvaraRadera
 2. Ja du, ett elände är det! Till skillnad från dig har jag åtminstone familjen i samma land, men såväl mars- som juliresan har ju frusit inne...
  Ha det fint, du med!

  SvaraRadera
 3. Samma känslor här. Jag är så less. Spontaniteten borta.

  Och dessutom vägrar dagliljorna att blomma. 🙃

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och Betlehem Isaaks program borde alla lyssna till.

   Radera
  2. @ Bert. Och det sista - SENASTE - är ju ett stort gäng forskare som menar att smittan är luftburen. Innebär ju, om jag fattat rätt, att viruset sprids ännu lättare.

   Radera
  3. Åhå. Det har jag inte hört.
   Skrämmande info.

   Radera
 4. Uppe på kafenion vid marknaden idag pratade vi om att vi gärna skulle vilja snabbspola 2020 fram till 2021, men det går ju tyvärr inte. Vi får bita ihop. Här hoppas vi slippa en ny lockdown och utegångsförbud i höst, men än så länge ser det inte så bra ut. Antalet fall I Grekland har ökat sedan man öppnade för inresa. Jag saknar min resa i maj som skulle gå till Cotswolds och Oxford, men den är ombokad till maj nästa år. Känns bra att ha något att se fram emot!
  Jag håller ställningarna här på Kreta tills ni kan komma ner igen! ;-)

  SvaraRadera
 5. Tack, det låter bra, Ia! Vi biter ihop - hårt och bestämt. Hoppas ni klarar er ifrån större utbrott med lockdown som följd. Här - Sthlmsregionen - är det rätt lugnt och stabilt nu, men antalet smittade ökar på tidigare förskonade orter, som t ex Mora och Orsa. Eller är det bara ökade antalet tester som ger utslag?
  Svenska strategin har ju kritiserats rätt flitigt, såväl av hr Trump som bl a av nordiska grannar, men nu kommer beröm också från flera håll, t ex WHO. Detta framför allt för att våra skolor inte stängdes. Ja, slutnotan är långt ifrån klar för redovisning ännu!
  Ha det fint!

  SvaraRadera