torsdag 23 juli 2020

Det växer så det knakar

Först och främst: jag har inte mycket att berätta, inga nya platser att visa, inga frestande restauranguppläggningar på tallrikar el dyl. Kort sagt: den här sommaren blir den minst aktiva någonsin! Lugnt och skönt, men nog börjar det bli lite småtrist! Vi bryter vistelsen på Udden då och då för att åka hem och se över lilla trädgården. Så ni som inte alls är intresserade av trädgårdsrapportering kan klicka bort mig här.

För många år sedan fick jag några rotskott av en murgröna som min moster hade på torpet i kalmartrakten. Jag petade ned dem på ett par olika ställen, och länge såg det ut som om de inte alls skulle ta sig. Lika bra, tyckte maken, som hävdade att den förstör väggen med sina ”sugfötter”. Å andra sidan gillar han också vintergröna växter. Men murgrönan satte fart, och under de senaste tio åren har vi fått hålla efter den stenhårt. Den är ca 60 cm djup/tjock och på sensommaren låter det som en motor i den, då mängder av bin och andra biliknande insekter (lär vara någon sorts blomflugor) ockuperar den. Varsamhet får iakttas då man öppnar altandörren, för även om de är snälla varelser är det inte roligt att sticka huvudet rakt in i en jättesvärm.

Vildvinet, som också hinner växa in på vinden om man inte tuktar det, tycker jag mycket om. Det blir ju flammande rött på hösten för att sedan tappa alla blad.

Praktlysingen har också vuxit enormt i år. Den utgör en härlig färgklick, kräver ingenting och blommar nästan hela sommaren, men den hotar i år att ta över helt och hållet på platser där den står...
 ... liksom lavendeln! Snart är det motorsåg som gäller när de två stora buskarna ska beskäras. Att sitta på gräsmattan och repa av bladen gillar jag. Det är avkopplande och lika rogivande som de lavendelbad jag bokat några gånger på SPA. Och gratis! Som jag tror att jag nämnt tidigare lägger jag inte något i skåp och lådor utan hänger upp lite här och där - främst i stugorna på Udden.

Så har äntligen några dagliljor gått i blom. Även de har förresten vuxit ovanligt mycket i år - så mycket att en del nya, mindre exemplar tyvärr blivit skymda. Några av de gamla pålitliga dagliljorna blommar nu och dessutom en helt ny - en som jag fick som kompensation för trassel med en handelsträdgård förra sommaren. Så förargligt att jag har tappat namnet på den! Som så ofta har namnstickan försvunnit under vintern, och jag kan inte hitta någon notering.  
Jersey Spider
Christmas Is
Catherine Woodbury
Bela Lugosi


Här på Sörmlands ostkust har vi fortfarande rätt fint väder, även om det blivit lite svalare. Kring 20 grader och sol är dock helt OK tycker jag, och hoppas att jag även i morgon kan ta morgonkaffet med mig till bryggan, lyssna på suset i vassen och titta upp på en fin sommarhimmel.

7 kommentarer:

 1. En, säger en (1) dagliljestängel av den där gula. Det blev allt för i år. Tills jag plötsligt på den brunorange sorten, igår upptäckte mins 5-6 kommande stänglar. Visserligen rätt små, men ändå.

  Konstigt att den gula inte ville mera.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det låter ju lite futtigt, men kanske samlar de mod och kraft till nästa sommar. Om de inte drunknat - bror rapporterar om rätt mycket regn i era trakter :-).

   Radera
  2. Jo - det kom mycket regn i förra veckan. Men juni gav t.ex. bara hälften av vad som gavs året innan för månaden.

   Däremot blir jag sur när jag passerar något ställe där dagliljan sprutar upp massor med stjälkar mest hela sommaren.

   Radera
  3. @Bert Bodin ja, livet är tufft och tänk så orättvist :-).

   Radera
 2. Tycker det var ett intressant inlägg.
  Fina blommor och väderrapport.
  Roligt att du också skördat lavendel.
  Här i Wales är det tråkigt väder, idag regn och kraftig blåst.
  Njut av det fina vädret!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Lena i Wales. Tack för det, roligt att höra! Ja, jag älskar verkligen lavendel - både färgen och doften. Jag har väldigt svårt med många starka dofter, men den milda lavendeln - den gillar jag.

   Radera