måndag 21 juni 2021

Tillökning i viken

Äntligen fick vi vår nyfikenhet stillad, när vårt svanpar förra veckan presenterade årets kull. Det blev fem ungar i år. Antalet har varierat från tre till åtta (!), men tyvärr får de ju sällan behålla alla sina små. Trutar och havsörnar är snabba på att nappa åt sig en unge om den är på en egen liten utflykt någon meter från föräldern. Så det gäller att ha järnkoll tills de inte längre är i munsbitsformat.

Ett fint litet rådjur stod också länge och väl i gräset vid bryggan. Han var ganska orädd, men tillräckligt nära för att få en bra bild fick jag inte komma. Då flyttade han sig så att avståndet mellan oss hölls oförändrat. De är så söta, men glufsar ju i sig lite väl mycket blommor och sprider dessutom fästingar (liksom andra levande varelser). Tycker ändå att det är roligt att se dem på nära håll!

Vad som däremot INTE är roligt är den enorma mängden mördarsniglar som vi har här i år. Aldrig tidigare har vi haft sådana mängder, varken hemma eller på Udden. Tidigare har de mest funnits i fuktigt gräs och annan växtlighet, men nu ligger det massor på berget och t o m på infartens grova grus på kvällarna. Det är inte heller ovanligt att träffa på dem på någon altan eller på väg uppför någon kruka. Att de kan förstöra hela trädgårdar har jag ju läst om, men här tycks de nöja sig med gräslöken. De lär inte vara könsmogna ännu, så om man plockar flitigt kan man minska nästa generation - enligt expertis inom området. En kvällstur med lång griptång m fl verktyg ger lätt ca hundra stycken.

Sommarens första promenad i hamnen och längs Nyköpingsån tog vi för ett par dagar sedan. Det var ovanligt mycket vatten i ån. Bron, vars räcken alltid pryds med massor av fina blommor, går här över ån just där den rinner ut i hamnen/havetPå ena sidan har vi hamnpromenaden med många restauranger, caféer och en del små butiker.


På den andra sidan finns bl a Nyköpingshus och ...
Entré till borggården - sommartid en teaterscen

... en före detta förskräckligt ful betongsilo som för sju-åtta år sedan blev ett 16-våningars bostadshus med rätt exklusiva lägenheter. Från de övre våningarna har man nog Nyköpings häftigaste utsikt: över gamla delarna av sta´n, över hamnen och långt ut i skärgården. Lägg märke till att man behållit cylinderformerna på väggarna. Svårmöblerat verkar det.

Ny vecka - igen - och vi åker hem en sväng för att uträtta en del - och för att beundra vår rhododendron, Lev väl!6 kommentarer:

 1. Mördarsniglarna har tydligen nått delar av Västerbotten. Hoppas de stannar där.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får vi hoppas, men tyvärr verkar det som om de är otroligt anpassningsbara - och läskiga. Hörde just om taigafästingar i Norrbotten! Jag, som är en fästingmagnet, har varit så glad över att slippa den noggranna fästingkollen i Norrbotten.

   Radera
 2. Oavsett vad man tycker om slutresultatet så tycker jag det är häftigt och smart att omvandla befintliga byggnader. Silos är inte vackra - som bostadshus blev det ovanligt och levande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag gillar också det ”tänket”. Här blev det ett jättelyft, för silon var hemsk.

   Radera
 3. Det är kul med djur, det vi har haft här denna vecka är en hackspett som försökte ta sig in genom vårt dörrfönster. Det var ett himla liv utanför och sen hördes en förskräcklig duns och jag förstod att det var en fågel. Jag öppnade dörren för att se hur det gått och då flög den iväg 3 m till vår grind och hängde sig i den. Sen satt den där innan den hämtade sig efter ett par timmar. Sen har vi sett den i kohagen bakom oss, men småfåglarna jagade bort den..... En dag kom Rolle med en hink och visade vad han fångat i den - i hallen - en ödla på c:a 2 dm. Jättefin! Undrar bara hur den kommit in, vi har inte låtit dörrarna stå öppna i den här värmen.....
  KRAM och TREVLIG MIDSOMMAR/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är kul med djur - med en del undantag - men trevligast är om de håller sig utomhus, där de hör hemma. Trevlig Midsommar till dig också. Kram.

   Radera