söndag 5 september 2021

Lördagsbesök


Hallå! Kan någon öppna dörren till gäststugan?
                                                                                                                                         
Den här fina råbocken verkade söka nattlogi hos oss strax för skymningen igår. Antagligen är det samma som hållit till nere på saltängen av och till hela sommaren. Den är ju jättefin, men jag skulle föredra att den höll lite större avstånd. Dels förstör den en del växter och dels bär den ju med sig fästingar. 

Nu har vi nästan avverkat en vecka av september, och jag har inte postat något inlägg på flera veckor. Jag skulle ju skriva bland annat om våra resor, men efter norrbottensbesöket har resorna inskränkt sig till - ovanligt täta - turer mellan hemmahuset och Udden. Vi hade lösa planer på att åka till Gotland för ett par hotelldygn tillsammans med bror och svägerska, som hade bokat flygbiljetter dit från Kiruna. De har bokat (och avbokat) flera resor dit sedan pandemin började, men NU skulle det väl vara grönt! Vi, som snabbt och lätt kan hoppa på färjan, hade inte bokat något utan avvaktade. Detta var kring den 20 augusti, ungefär när höstterminen började och smittspridningen tog fart igen. Kändes inte OK för någon av oss, så det blev ingenting av detta.

Så det får bli några bilder från lilla trädgården hemma. Det finns inte mycket till blomsterprakt längre, men vårt familjeträd med fyra olika sorters äpplen lyser upp och ger rätt bra skörd i år. Nu är det äpplet Mio som mognar och även Sävstaholm. Transparent Blanche är tidiga, mycket ömtåliga och uppätna, och av den fjärde sorten, Åkerö, blev det bara några få.


I rabatten blommar Cosmos (Rosenskära) - en av mina absoluta favoriter sedan många år. Det är en ettårig planta, som är mycket vanlig; blommar vackert och rikligt och kräver nästan ingenting. Den kan se rätt bedrövlig ut med sina vissnade blommor ibland när vi varit hemifrån en längre period, men efter att jag klippt av allt sådant blommar den snart så fint igen.


Ute på Udden dignar rönnarna av bär. Det lär de göra överallt i år och enligt bondepraktikan betyder det att vintern blir sträng. Eller hur var det nu? Norr om Dalälven ska vintern bli snöfattig, för träden kommer inte att orka bära både tung snö och mycket bär. Hmmm, forskare tror dock mer på SMHI när det gäller prognoser, och de menar att bärmängden snarare hänger ihop med hur sommaren varit föregående år. Dekorativa är bären i alla fall, och jag ska längre fram hänga upp några klasar för att ha till adventsstakar. Här pratar vi framförhållning…


Flitiga Lisa gör skäl för sitt namn. I hinken nedan samsas den med salvia och gräslök, små plantor som blev över och som jag bara petade ned ”på måfå”. Av samma anledning lyser mina cocktailtomater upp lite här och där. Det var bra grobarhet på de frön jag sådde i våras, för jag fick upp många fler plantor än jag hade förväntat mig. Eftersom jag tyckte det var synd att kasta dem i komposten stoppade jag ned överblivna plantor i diverse pytsar. Dessa färgklickar lindrar min besvikelse något. Besvikelsen över att tomaterna var så smaklösa!


Några böcker. Jag har förstås läst rätt många böcker sedan mitt förra inlägg. Nu har jag inte riktigt ordning på vilka jag nämnt tidigare - borde kanske skriva upp det - men ett par av Pam Jenoff är väl värda att nämna. ”Cirkusflickan” och ”Kvinnan med stjärnan”. De tyckte jag var riktigt bra. Jag hade också laddat ned ”Paris försvunna döttrar” av samma författare, men den får stå i kön ett tag. För rätt länge sedan läste jag ett par böcker av norska Anne B Ragde. Hon har skrivit en serie böcker (idag sex stycken) om en familj på en norsk gård, Neshov. Jag läser gärna böcker där man följer en släkt en längre tid och kommer ihåg att jag gillade ”Berlinerpopplarna”. Nu blev jag tipsad om hennes senaste bok, ”Dottern”. Läste den, men blev inte jätteimponerad. Väldigt lättläst, lite överdriven/fånig konflikt med modern.  Men gillar ni serier så slå upp Ragde så får ni böckerna i rätt ordning.

Hoppas ni får en bra sensommarvecka! 6 kommentarer:

 1. Det där med resandet är ett knepigt ämne. Enligt statuterna är det vår tur att besöka Stockholm i nyårshelgen. Men vågar man boka? Ska vi flyga bör vi boka snart, men förlorar pengarna om vi avbokar. Smittspridningen kan ju gå hursomhelst. Nattåg i egen kupé med dusch och toa är ett alternativ. Lika dyrt som flyg, men jag vet inte avbokningskostnader.

  SvaraRadera
 2. Man kan ju boka (dyrare) biljetter med avbokningsskydd. Det hade brorsan t Visby, och då får man tillbaka allt. Annars får man alltid tillbaka flygskatten, men det är ju bara någon hundralapp. Ja, det är lite knepigt med resplaner. Jag är inte längre särskilt orolig för att bli allvarligt sjuk av viruset, men det känns helt enkelt lite ”olustigt” det hela.

  SvaraRadera
 3. Hit till Gotland är det fullt på färjorna och man får åka väldigt konstiga tider om man ska få en plats!? Det är både kul och tråkigt att det kommer så mycket fastlänningar så här sent. Tråkigt för dom bär tydligen smitta med sig (!?) och kul att "tristerna" trivs här. Vi på södra delen av ön lider ju inte av dom, det är lika lugnt som vanligt - men åka till Visby just nu gör vi inte.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, är det så fullt på färjorna NU? Vi har aldrig bilen med oss - hyr i Visby - och har aldrig haft problem att få sittplats då vi åkt utanför skollovsperioderna. Och inte fredag-söndag. Nåja, nu blev det ju inte aktuellt. Kram.

   Radera
 4. Jag tyckte mycket om "Paris försvunna döttrar" - får testa de andra två!

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Ia. Och jag ska förstås läsa ”Paris …”, men tyckte det var läge att gå emellan med annan författare. Det blev Kristin Hannah, som jag inte varit så imponerad av tidigare. ”De fyra vindarna” var dock riktigt bra, kanske för att den handlar om en annan sorts terror/kamp än den vanligare (mot brottslingar) - nämligen mot naturens krafter.

   Radera