torsdag 28 oktober 2021

Om folkdräkter och poddar

Det är väl rätt känt att intresset för släktforskning och traditioner ökar hos de flesta av oss med stigande ålder. Jag har aldrig varit särskilt intresserad av att leta efter förfäder eller släktingar som jag aldrig haft kontakt med, men märker nu att jag nosar på fler och fler sådana grupper på nätet.

Varför kommer jag in på det? Jo, för ett tag sedan ringde en kusin (manlig) och frågade: ”Vill du ha morsans tornedalsdräkt?”. Vår äldsta moster har vävt, broderat och sytt denna sockendräkt till sina fyra systrar, vilket han inte visste. Jag har alltså min mammas dräkt hängande i en resegarderob någonstans, så jag erbjöd mig att kolla intresset för ”hans” i min och B.s släkt. Min kusin är smålänning och har ingen kontakt med Norrbotten. Betalt skulle han inte ha, trots att dräkter som denna säljs för många tusenlappar.

Jag nämnde detta för min äldsta barndomsvän, som själv har en dräkt, och samma kväll ringde hennes dotter: ”Kan inte jag få köpa den?”.  Dottern är  uppvuxen här i Storstockholm men född i Kiruna och har starka band till Norrbotten/Tornedalen. Mamma Gunilla och jag själv har under många år nästan varit som familjemedlemmar hos varandra.


Vilken härlig affär detta blev! En överlycklig tjej som tyckte att hon gjort ett jättefynd och en ”säljare” som blev glad över att den skulle uppskattas och komma till användning åtminstone på midsommaraftnar (och som dessutom överraskande fick en swish-betalning). 

 

Själv är jag inte alls intresserad av att snöra in mig i någon varm och otymplig sockendräkt  - hur kan man spela kubb och boule på midsommarafton klädd i dessa tygmetrar? MEN visst är den vacker?! Och vilket fantastiskt hantverk. Hålsömmat linne (blusen/särken) och broderat siden (bindmössan). Det känns så roligt att min mosters otroligt fina arbete hamnat här.
Folkdräkt/landskapsdräkt är ursprungligen allmogens historiska klädsel. Här ingår väldigt många olika socken- och bygdedräkter. Enligt bl a Wikipedia har vi ca 850 olika varianter, inklusive samedräkterna, i Sverige. 

Finns där poddar finns … 

Igår hörde jag en fantastisk musiker berätta om hur ursprung och rötter blivit mycket  viktigare på ålderns höst. Georg Riedel. Lyssnar ni på poddar? Om inte - gör det! Som omväxling till ljudböcker lyssnar jag på en del när jag promenerar utan sällskap. Senaste tipset jag fick var podden ”Vi var där” (Sverige för UNHCR) och i ett avsnitt intervjuas Georg Riedel av programledaren Alexandra Pascalidou. Som fyraåring flydde han i sista stund med sin mor, som var judinna, och sin syster från dåvarande Tjeckoslovakien. Hur hans judiska ursprung egentligen inte känts så viktigt förrän han blev rätt gammal berättar han bland annat under cirka en halvtimme. Mycket trevligt!

 

Värvet - en annan intressant podd. Lyssna på Special - Magda Gadd (21-10-22) - intressant, kunnigt och skrämmande från Afghanistan.


Och här - en av de bästa böcker jag läst på sistone: ”Amerikansk jord” av Jeanine Cummins.

Tråden är en dramatisk flykt från en livsfarlig tillvaro i Mexiko. 


Idag är det Ochidagen i Grekland - en dag som vi alltid firat på Kreta före pandemin. Vi längtar men känner ännu inte att det är läge att resa dit eller att resa utomlands överhuvudtaget.  Smittspridningen verkar inte vara riktigt under kontroll där - i varje fall värre än här hemma nu - samtidigt som det låter mer och mer osäkert hur länge vaccinet skyddar. Igår blev det klart att en tredje dos verkar ligga rätt nära i tiden för oss över 65. Så vi försöker ladda för ytterligare en trist november här hemma.


Ha det fint!

 

 

 

 8 kommentarer:

 1. Jag har faktiskt vävt tyg till tre folkdräkter - men mamma hjälpte med sömnaden. Det är roligare att väva än att sy. Två av dräkterna hade verkligt invecklat kjolmönster, det behövdes t.ex. sex trampor på vävstolen. Idag hänger en dräkt i garderoben - den har krympt! En sålde jag för en billig penning till en väninna, och en halvfärdig gav jag åt en flicka som hjälpt mig mycket med danskurser. Jag har dansat folkdans och annars gjort mycket som "krävt" folkdräkt, jag kände mig helt bekväm i klädseln. Idag klär jag sällan upp mig för att "synas", så lösningen som jag beskrev ovan var smart. Idag blir det svart dress, trädgårdskläder - gräsklipparna skall putsas...

  SvaraRadera
 2. Jag har vävt lite, men bara i en mindre, hopfällbar vävstol. Roligt ändå. Min mamma var en duktig väverska. Det blev gardiner, dukar, handdukar, plädar, flamsk m m. De kökshanddukarna är outslitliga, tror jag! Folkdräkter ÄR fina, och smart om man springer på galamiddagar o d 😄 eftersom de platsar som ”högtidsdräkt”. Här putsas inte gräsklippare men väl kanoten - i tät dimma. Trevlig helg!

  SvaraRadera
 3. Folkdräkter hör till runt midsommarstången, tycker jag. Poddar och ljudböcker är inte min grej, men jag har lovat mig själv att när synen börjar svikta ska jag träna upp mig för böcker kan jag inte vara utan.
  Och så roligt att du tyckte om "Amerikansk jord"!! En riktigt bra bok. Och viktig.

  SvaraRadera
 4. Ljudböcker är ju inte mitt första val heller, men jag är jätteglad över att de finns så lättillgängligt. Än så länge läser jag tack och lov utan större problem på plattor, men synen försämras stadigt, och jag kan inte heller tänka mig en tillvaro utan böcker. En orsak till att jag inte riktigt kommit överens med ljudböcker är att det går för långsamt. Å andra sidan varar alltså en ljudbok längre för en snabbläsare.

  SvaraRadera
 5. Man blir lite fundersam när ens närmaste (min kära kusin Monica) först tar en 2-veckors semester på Kreta med sin man och sen bara är hemma en vecka och så ger sig av till Aten för lite kulturupplevelser!? Dessutom bor hon i Stockholm och ger sig iväg in till stan varje vecka och har gjort under hela pandemin. Ovanpå det så är hon 78 och så har hon astma och diabetes. Visserligen är hon extremt pigg, men vad tänker hon på egentligen!?
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nog blir man fundersam. Eller egentligen funderar jag inte så mycket. Ja har en rätt klar åsikt. Må så vara att man själv tar risken för att få leva normalt, men man utsätter andra - som av olika anledningar inte fått vaccinet - för riskerna. Kram.

   Radera
 6. Oh, vilken vacker folkdräkt. Så skönt att den hamnade hos någon som vill ha den och uppskattar den.
  Så roligt att det inte bara är jag som är galen i poddar. Lyssnar på många, bl a Vi var där.
  Med en tredje dos hoppas jag ni kan komma ner till ert Kreta!

  SvaraRadera
 7. Ja, det är fantastiskt vilket utbud vi har tillgång till när det gäller poddar. Underhållning, politik, samhällsinformation av alla slag och på alla nivåer.
  Ha det fint i Spanien! Skulle gärna byta väderlek med dig nu och ett tag framöver.

  SvaraRadera