söndag 28 oktober 2018

Ochidagen

Idag är det den 28 oktober, och det är den, för greker, så viktiga ochidagen. Ochi på grekiska betyder nej. Det är en allmän helgdag som firas till minne av dagen då premiärminister Metaxa sade ”nej” till Mussolinis ultimatum att Grekland skulle kapitulera. De som är intresserade av andra världskriget kan förstås läsa hur mycket som helst om detta, och mer om ochidagen finns t ex i Wikipedia.


Dagens firas med parader i städer och byar, grekiska flaggor hissas på massor av ställen, man äter och dricker med familj och vänner. Sång och musik hörs nu över hela vår by, och från balkongen ser jag caféet där byns unga män spelar och sjunger. Bara ett fåtal kvinnor skymtar i periferin (som alltid - nästan - vid tillfällen som det här ute i byarna.

Så - en trevlig ochidagskväll önskas er. Vi är bjudna på middag sådär vid 22-tiden (!). 

PS. Vi överlever nog till tiotiden utan middag, för en promenad genom byn ”föder en”. Maken kom just tillbaka efter en träningsrunda och hade blivit hejdad och bjuden på små grillspett, kakor och vin på ett par ställen. Tyckte väl träningsrundan tog ovanligt lång tid...

2 kommentarer:

  1. Det låter trevligt. Kom på efter ditt förra inlägg att jag varit i Georgiopolis några gånger. Inte bott där, men vi hade bekanta som vi lärt känna i Chania (barägare, hon kanadensiska, han kretensare) som tog med oss till deras strandställe där. Baren hade de i Chania, där vi också bodde.

    SvaraRadera
  2. Gissade att du känner till byn, för den är nog rätt välkänd i trakten - bl a tack vare Kournas - och hör till Chaniaprovinsen trots att den ligger mycket närmare Rethymnon. När vi kom hit på 90-talet var turismen rätt liten. I stort sett bara små familjehotell. De senaste 10-15 åren har många stora hotell vuxit upp längs stranden utanför byn. Flera All Inclusive (tyvärr). Eftersom vi aldrig är här under turistsäsong, och dessutom bor i ursprungliga byn, märker vi inte mycket av detta, men visst har byns karaktär förändrats en del.

    SvaraRadera