söndag 4 november 2018

Vi går och går...

...och går många och långa promenader. Vänner och bekanta frågar ibland hur vi kan sysselsätta oss så lång tid i en liten by här på Kreta, när dessutom nästan alla tavernor, barer och butiker har stängt. ”Vad gör ni hela tiden?” Svaret blir: egentligen inte särskilt mycket. Njuter av byns mysiga atmosfär, av naturen, det storslagna landskapet, solen, värmen och härliga bad. Gör bilturer. Äter gott och mycket. Umgås med en del vänner och pratar med grannarna. Hinner INTE ha tråkigt. För de få regniga dagar som vi brukar få i november finns böcker, korsord, sudoku, wordfeud o d.

Vi promenerar ofta ut ur byn längs en väg som kantas av eucalyptusträd innan vi viker av och går längs mindre vägar och stigar förbi hagar, diverse odlingar och genom olivlundar. Träden ger en alldeles speciell doft i luften här, och allra tydligast känns den på kvällen. Om vi kommer från flygplatsen före mörkrets inbrott kör vi in längs den här gamla, gropiga vägen, och doften som då slår emot oss, och ofta faktiskt också känns in i bilen, är härlig. NU är vi framme!

Vindruvorna är skördade för ett bra tag sedan, och vinstockarna är antingen kala eller bruna med vissnade löv. I övrigt är det ovanligt frodigt grönt här för att vara i november. Det har regnat mycket både i september och oktober. Finfint för olivträden! I går såg vi faktiskt den första olivtransporten på väg till presseriet. Det är flera veckor tidigare än vanligt, så det dröjer nog ett tag innan vi hör det karaktäristiska novemberljudet överallt i trakten: vinandet av de motordrivna krattorna som slår ned oliverna från träden.I morse vaknade vi till den första molniga dagen på länge. En perfekt dag att strosa i stan - i Rethymnon. Det är ju alltid ganska lugnt där i november då charterresorna upphört för året, och en tidig söndagförmiddag som idag var det inga som helst problem att hitta en parkeringsplats. Även om en hel del butiker och tavernor stänger över vintern är ju Rethymnon en stad som lever året runt, och många caféer var givetvis öppna - eller höll på att öppna. Nu kan man också flanera i lugn och ro nere vid hamnen utan att hejdas av inkastare. Efter en dubbel espresso på favoritfiket på kajkanten åker vi hemåt. Vi kommer att åka hit flera gånger under kommande veckor, bl a för lite shopping.
                                  

        
   3 kommentarer: