torsdag 17 januari 2019

Nya Nationalmuseum

Äntligen kom vi iväg till Nationalmuseet. Vi har medvetet skjutit på besöket, eftersom det efter öppnandet i oktober har varit fullkomlig folkvandring dit med köer och trängsel. Nåja, nu var det läge - en vanlig onsdag i perioden av oxveckor. Vi hade dessutom en middag inbokad på Stekpannan på Söder, så det kändes perfekt att komplettera med några timmar på Blasieholmen.
Det var ett bra beslut. Vilket museum! Själva byggnaden med sina vägg- och takmålningar var ju imponerande redan tidigare, och nu var den helt fantastisk. De olika tidslinjerna var så "pedagogiskt" arrangerade att det gick att få en rätt bra överblick även på detta stora museum.
Träffade förresten en gammal bekant.... När jag var liten var jag så fascinerad av denna tavla som hängde i min fasters vardagsrum. Ännu roligare var det, tyckte jag, när hon tog fram dammtrasan och sa: "nu ska vi damma av farbror Arnes favorittant". Varje gång jag ser "Damen med slöjan" far tankarna fortfarande till min numera avlidna faster. Här hängde förstås Alexander Roslins original.
Efter ett par timmar konstaterade vi att de fyra timmar vi avsatt denna gång snart måste följas av ett nytt besök, så vi försökte inte ens täcka allt. Och varför blir man så trött i fötter, ben och rygg av att gå på utställningar, mässor o d fast man orkar gå i timmar ute i naturen?
Design Stories - en tillfällig utställning - ville jag i alla fall hinna se. Här fanns en härlig blandning av bruksföremål, en del möbler och diverse läckra ting. Till exempel har ett par av mina allra första möbler i eget hem fått plats här: Spikahyllan och byrån Tor. Nedan några av mina favoriter.
När vi kom ut för att skynda mot Söder hade det börjat snöa. Det hade faktiskt kommit flera centimeter och sta´n såg väldigt annorlunda ut. Det var tyvärr inte något mysigt snöfall för det blåste (motvind så klart!), så vi blev ganska blöta trots att vi inte promenerade särskilt långt. 
Idag är det grått och rätt otäckt väder, och småfåglarna äter i stort sett utan uppehåll. Orsaken till att jag skriver detta just nu är att jag med bilden nedan vill komplettera raderna om design och vill visa det häftiga fågelbordet/mataren, som en av mina svågrar snickrat för rätt många år sedan.


4 kommentarer:

 1. Både Nationalmuséum och Fotografiska fick klara sig utan våra besök, när vi besökte huvudstaden vid nyårshelgen. Jag räknade med att det skulle vara rätt mycket folk då.

  SvaraRadera
 2. Helt rätt tänkt vad gäller båda, och Fotografiska har lång väntetid om man vill äta deras numera berömda brunch under en helg. Vi har bokat bord en lördag i början av mars!

  SvaraRadera
 3. Nästa gång jag kommer till Stockholm står nyrenoverade Nationalmuseum högt på min lista. Så längesedan jag var där.
  Har precis varit i Sverige, men bara i Göteborgstrakten och där fick vi bara lite snö en enda dag.Jag ville ha mer!
  Ha det bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra prioriteringslista! Det är verkligen värt ett (långt) besök. Vi har faktiskt några cm snö nu, och det blir så mycket ljusare. Dock, som vanligt, problem med röjning och halkbekämpning på trottoarer i innerstan, så ortopedakuternas personal går på knäna.
   Ha det bra i UK med ... trots ”Brexitkaos”!

   Radera