torsdag 18 juni 2020

Glad midsommar

En riktigt skön och glad midsommar önskas er med lite blomster från Udden.
Digitalis/fingerborgsblomma är en av mina sommarfavoriter. En gammal ”torparväxt”, ibland kallad mormorsblomma, och en urgammal läkeväxt som redan på medeltiden använts som sårmedel, mot hjärtåkommor och en del andra sjukdomar. Den har inga stora krav på sin miljö, men det är en lurig rackare som man aldrig kan bestämma över. Jag har flera gånger grävt upp plantor från en ödetomt och planterat i lilla trädgården hemma. Ibland har någon kommit upp på ett helt annat ställe, ibland ingenting. Här på Udden har vi vissa år sett massor av bladrosetter men få som gått i blom, andra år lite fler men i år exploderar de. Plötsligt står de ståtliga, kraftiga blomstänglarna överallt - på ställen vi aldrig sett några. Jag vet att denna ljuva, romantiska växt är en lömsk och mycket giftig en, men visst är den vacker?!


Längs ena kanten på altanen vid gäststugan ...
...
växer det massor av gula dagliljor. De brukar stå i full blom just till midsommar, men i år är ju midsommarhelgen rätt tidig så de har inte riktigt hunnit med. Det här är den gamla, väldigt vanliga sorten, ”rätt enkla” dagliljor, och alltså inte mina framkorsade ”samlarobjekt”. De har säkert funnits här i många decennier, och jag tycker väldigt mycket om dem, för mängden ger en rätt storslagen effekt.
Inspirerad av min engelska väninna (en auktoritet på dagliljor och ägare av ett ”nursery”) har jag stoppat ned lite nejlikrot i dagliljebädden. De verkar trivas bra tillsammans, och den lilla klarröda blomman lyser upp rabatten som ju faktiskt är rätt trist under långa perioder före och efter blomningen.
I morse hade den första blomman på pionen slagit ut. Mängden stora knoppar utlovar en maffig blomsterprakt inom kort.

Och slutligen binder jag in min barndoms akleja i buketten. Det vill säga nästan min barndoms variant. Under mitt fönster i sommarhuset i Tornedalen brummade alltid humlorna i en rabatt med mängder av aklejor. Blommornas yttre "rosett" (foderbladen) var ljust himmelsblå och den inre "rosetten" (kronbladen) var vit. Alltså inget lila, violett, mörkblått  eller gult i denna blomma. Den har jag försökt plantera hemma genom att gräva upp plantor såväl hos min kusin (som övertagit tomten) som hos Bs syskon. Men nej, de som överlevt och till och med blommat har inte haft samma färger. Jordmån? Ljusförhållanden? Inte vet jag, men nu har jag i en handelsträdgård hittat en variant som jag godkänner. Till skillnad mot de aklejor som växer mer eller mindre vilt och tittar upp överallt så sprider sig inte denna alls. Jag månar därför extra mycket om den.

Det var förresten tyska munkar som tog hit aklejan. Den odlades i klosterträdgårdar som medicinalväxt. 

Detta blir förmodligen en lite annorlunda midsommar för många fler än mig - vi ska för första gången någonsin "fira" helt utan vänner - men hoppas att ni alla får en fin helg! Tänk - det blev ett helt inlägg utan coronasnack...

Glad Midsommar!



8 kommentarer:

  1. Trevlig midsommar till er.

    Här blir det likadant. Två personer. Härligt väder. God mat. Kanske blir det en kajaktur också.

    SvaraRadera
  2. Jättefin, och för ovanlighetens skull en helt vindstilla, kväll här. B var ut på en kort paddlingstur och meddelar att det var otroligt fint.

    SvaraRadera
  3. Glad Midsommar, och tack för ett tips! Jag skriver småkåserande om olika växter i vår finlandssvenska trädgårdstidning, och gjorde härom dagen upp en lista på "vad som finns kvar". Mitt eget krav är att växten skall finnas i vår trädgård och att bilderna skall vara egna. digtalis ploppar upp på "underliga" ställen här också. Nu skall den läggas till listan på kåseri-idéer! Glad Midsommar - för mig inget ovanligt eftersom de flesta midsomrar är och har varit "tvåpersoners" för mig!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vad roligt - tack för den kommentaren!

      Radera
  4. Svar
    1. Tack - och trevlig helg till dig också så här i elfte timmen av helgen —en midsommardag då jag tror att ovanligt många är ovanligt fräscha för att vara ”dagen efter”.

      Radera
  5. Så vackert hos dig!
    Säkert många som hade en annorlunda midsommar.
    Så också för mig som varit ensam de senaste åren, men nu var mannen hem, så vi var i alla fall två.
    Önskar dig en skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack, Lena. Ja nu är det vackert här, blomsterprakten är ovanligt riklig, träden är än så länge ganska fräscht gröna och kvällarna ljusa!
      Allt gott till dig!

      Radera