lördag 24 oktober 2020

Äntligen fria och myndigförklarade ...

... jublar flera av mina 70-plus- och riskgruppsvänner. Nu ska samma regler gälla för oss som för övriga befolkningen. Jag sitter här ganska ensam om min undran: vilken är den stora skillnaden? Är smittspridningen mindre nu? Nej! Är det mindre farligt att bli smittad nu? Nej! Har vi tidigare blivit bestraffade om vi gått ut för att handla? Nej! Vi måste ju fortfarande vara försiktiga och lita på vårt eget - förhoppningsvis goda - omdöme. Dessutom, tyvärr, också förlita oss på en del andra personers. Som det ser ut nu, bl a i Uppsala, är det gruppen yngre vuxna som fått nog och festar loss. 

Jag förringar absolut inte den stora risken för psykiska problem som ensamhet och isolering kan föra med sig. Framför allt, tror jag, för dem som av olika orsaker har svårt att ta sig ut på promenader, som kanske lever ensamma och behöver hjälp.  Däremot tror jag (och nu är jag beredd på mothugg) att många friska, aktiva 70-plussare, likt Amelia Adamo tagit väldigt illa vid sig över att bli klassade som ”äldre och/eller riskgruppare”. Men för egen del ser jag ingen större omedelbar skillnad. Vi kommer inte att umgås i större sällskap inomhus och inte heller åka med kommunala färdmedel. Där faller utemiddagarna inne i sta’n bort (snyft). Tills vidare får vi nöja oss med att träffa våra närmaste, som levt ”isolerat” som vi själva, på en fika eller en bit mat i egna ganska luftiga utrymmen. Men så vi - alla - längtar efter en normal tillvaro.


Jaha, ja - debatten mellan Trump och Biden blev ju tydligen rätt städad. Jag har inte sett den i sin helhet, men B (som inte missar mycket i nyhetsväg) klev upp vid tretiden på natten och har fyllt på med sin rapport. Jag tittade däremot på debatten mellan vicepresidentkandidaterna och blev så irriterad och upprörd att pulsen skenade. Det är inte lätt att sitta som moderator, men denna var nog den mest värdelösa jag sett! Hon hade ingen som helst pondus och lät det urarta. Men som sagt - den här debatten var betydligt lugnare. 

En kommentator på CNN, som ju inte är presidentens bästis precis, satte ord på vår oro när han konstaterade att  ”Trump kommer att satsa på att förklara hela valet som kaos och fusk”. Hu, vad kommer att hända?


Det är så grått och trist att det inte ens är någon idé att försöka ta något foto idag. Milt är det också - dagstemperaturerna ligger över 10 grader - och det får gärna fortsätta så ett bra tag för att göra senhösten lite kortare. November är vår tråkigaste tid här  (och den vi sedan nästan tio år flytt för Kreta).

Ekar och lönnar har fortfarande sina löv kvar, men ingenting blommar här hemma med undantag för min röda kärleksört.

På Udden plockade jag för 3-4 dagar sedan in denna Digitalis! Den har nog fått snurren, för de är normalt utblommade vid midsommar.

Trevlig helg!



8 kommentarer:

 1. Jag håller med dig. Det blir ingen större skillnad med tanke på de nya lösare tyglarna. Vi får nog hålla oss i skinnet. Konstigt bara att folk har så svårt att förstå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, absolut. Vi fortsätter med den ”metod” som, enl myndigheterna, har räddat omkring 1500 liv. Vi fick ju så mycket beröm...

   Radera
 2. För många blir det troligen ingen större skillnad.
  Kanske för de som är ensamma att du kan umgås med en person, som här i UK, en bubbla. Också att man inte är "omyndigförklarad" kan betyda något för en del. Annars tror jag att de flesta kommer att leva som tidigare, för det är ju inte bättre med smittan nu, vad jag förstår. Fast å andra sidan vet jag ju inte riktigt hur det funkar i Sverige, bara följer det på svensk TV.
  Själv är jag i lockdown i Wales.
  Många som har det svårt nu i hela världen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, som sagt, jag ser ingen större skillnad för oss och de flesta i vår grupp. Skillnaden måste komma i de grupper som anser att de kan leva som före pandemin. Tyvärr kommer rapporter nu om hög, till och med full, beläggning på IVA i några regioner.
   Ja, många har det mycket svårare än vi!

   Radera
 3. Du är hjärtligt välkommen som följare till min blogg - fast om det har fungerat eller inte har jag inte en aning om. Därför lägger jag själv in en länk till din blogg, så jag kan hitta dig...
  Jag håller med dig i vad du skriver. Det verkar som om folk inte begriper att risken fortfarande är stor att man åker på covid. Själva umgås vi inte med några alls efter att ha haft 2 goda vänner & grannar på lunch här en enda gång sedan mars. Min gubbe handlar, därför är jag nu orolig och har begärt en egentest till honom. Själv träffar jag bara sjukvårdspersonal på VC och på sjukan i Visby, men det är ju verkligen att utsätta sig för risker. Jag har dock tagit 4 tester och alla har varit OK.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Susie! Vi (maken o jag) lever ungefär som du, men gör också våra mat- och medicininköp på nätet. Maken tycker av och till att jag är onödigt försiktig, men igår fick vi ett oroande besked då hans äldre syster testats positiv. Så jag fortsätter bestämma 😀😀! Sköt om dig!

   Radera
 4. Härifrån södern är jag lite förvånad över de starka reaktionerna från äldre i Sverige. Som du skriver så har gruppen kunnat gå ut, ingen har blivit bestraffad, stor försiktighet behöver tillämpas så klart. När vi hade utegångsförbud fanns 6 godkända orsaker att lämna hemmet och man skulle ha rätt handlingar med sig. Om fel orsak eller inga handlingar = böter. Jag an förstår de som lever ensamma att de tycker det är jobbigt att inte kunna leva som vanligt. De två sista veckorna i vårt utegångsförbud tyckte jag att det började bli jobbigt mentalt.
  Se'n så'nt där trams att känna sig "utpekad" - de har inte förstått fakta, ser inte att det skyddar och görs av omtanke och borde kanske börja inse att de är just det: äldre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, precis mina åsikter. Amelia-Adamo-kränkt kallar jag detta.
   Även om viruset inte tittar på födelsenumret är ju risken att bli allvarligt sjuk och i behov av vård större för oss gamlingar. Mina släktingar och närmaste vänner lever som vi - vilket betyder att vi ju inte träffas alls nu när utomhussäsongen är över. Trist men nödvändigt.


   Radera