fredag 8 januari 2021

Med datorn på julbordet

... det hade jag väl aldrig trott! Att laptopen skulle stå på julbordet bredvid hyacinter, ljus och glöggmuggar skulle normalt ha varit helt otänkbart hos oss. Men nu är ju ingenting normalt, och jag vet att massor av människor umgåtts digitalt. På julaftonens eftermiddag skrapade vi våra lotter tillsammans med sonen och hans hustru som satt framför brasan på Udden. Vi har ”i alla år” försett våra julaftonsfirare med en skraplott modell större, som vi sedan skrapat tillsammans och hoppats på ett glädjeskrik. Det mesta någon någonsin vunnit är 60 kr (på 4-6 lotter à 100 kr)! På nyårsafton kopplade vi upp oss en stund mot våra vänner, så att vi även detta år kunde skåla in det nya året med champagne. Eller - detta sena bubbel var bara mousserande vin - champagnen hade vi, som vanligt, korkat upp tidigare, medan smaklökarna var ”opåverkade”.

 Nu har vi i alla fall avverkat alla helger. De har varit lugna, vilsamma, rätt sköna med mycket gott att äta och dricka, massor att läsa och härliga brasor i kaminen MEN ganska långtråkiga... Vädret har också gjort sitt yttersta att trycka ned oss - ett grått töcken, ett stockholmskt novemberväder, har varit det rådande vecka efter vecka. För ett par dagar sedan fick vi några cm snö, så det blev lite ljusare trots blyertsgrå himmel. 

Och viruset sprider sig. Vi har mycket tät kontakt med våra engelska vänner, och där är det riktigt illa nu. Kontakt med vänner i Los Angeles ger också en ruskig bild och bekräftar det vi hörde på nyheterna: att ambulanspersonal måste prioritera och inte tar med sig patienter till sjukhus, om de bedöms bortom räddning. Så illa är det - förhoppningsvis - inte här, och vi spanar intensivt mot ljuset i tunneln: vaccinet.

Liksom viruset sprider sig också idiotin hos myndighetspersoner och politiker. Chefen för MSB drar iväg till Teneriffa. Nödvändigt att fira jul med familjen. Jojo! Löfven går ut i julhandeln. Hur korkat kan en statsminister bete sig?! Även om han kunnat hålla avstånd m m, är det mest skrämmande att han inte fattar, inte kan förutse reaktionerna. Och - morgonkaffet sattes i halsen när Löfven i morse sa att han aldrig handlat online, för ”i min generation är man ju inte så van vid e-handel”. Vad sa’ karln? Vilken generation tillhör han? Jo, född -57. Bland våra pensionerade vänner, släktingar och grannar har det redan före pandemin varit mycket vanligt att göra väldigt många inköp online, och sedan i mars handlar så gott som alla riskgruppare jag känner också maten över nätet. Även mina 80-åriga svägerskor. 

Jag har ett par gånger, inspirerad av andra bloggare, plitat ihop en liten årssammanfattning i januari. Inte i år! Finns ingenting att skriva om förutom mina, ofta lite virriga, funderingar. 

Ett bättre år än det förra önskas er alla! Och vaccin - snart! 10 kommentarer:

 1. God fortsättning på det nya året.

  Vi har också firat i lugnets tecken. Inte ens uppkopplat. I alla fall inte "live". Vilket program använder du för det. Det pratas mycket om Zoom, Teams, Messenger m.fl.

  Jul i stan. Nyår i stugan på Rånlandet, liksom denna vecka med Trettonhelg. Slött och slappt.

  Champagnen (äkta) till nyår tog vi till löjromssnittarna före middagen, med samma motivering som du; när smaklökarna är pigga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använder Hangouts ibland när jag chattar och även nu när vi körde videosamtal. Det har inte hänt så många gånger (videosamtalen) men fungerade bra och kändes faktiskt mer som att umgås än vanliga telefonsamtal.

   Radera
 2. Hej från sydöstra Finland! Kallaste dagen hittills, -9, och huvudet fullt av skriverier. Vetdu, jag handlar mycket sällan på nätet. Endast böcker och lite andra saker. Och nu skall jag skriva en artikel om liljor! Om liljor som är liljor och sådana som inte är liljor men heter liljor. Dagliljor, till exempel. Ganska trassligt... God fortsättning på året - de blir bara bättre...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Märtha! Det är på flera sätt bra att inte alla handlar på nätet, för vi önskar ju inte butikernas död. Men det är ju å andra sidan så väldigt bekvämt. Och nu, i pandemitid, är det ju en jättebra lösning.
   Å, dagliljor... Det är väldigt lätt att bli helt biten av dessa. Jag har förmånen att varje år kunna bo omkring en vecka i en trädgård med stora fält av dagliljor. Min engelska väninna är något av en dagliljeexpert i UK, har drygt 1900 OLIKA, korsar fram egna varianter, har medverkat i trädgårdsmagasin och -program.
   Du lägger väl ut artikeln, eller länk. Tack!

   Radera
 3. Vår champagne fick stå kvar i kylen i väntan på bättre dagar - men jag fick en hel färsk hummer av min man som vet att jag är galen i skaldjur! Jag blev också chockad när vår statsminister sa sig veta att dom från hans generation inte var vana att handla på nätet!? Vad menar han? Själv är jag född 1945 och min gubbe 1940 och vi handlar massor på nätet..... Men, man kan ju undra hur och med vad en del tänker!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hummer och sparad champagne - det låter inte alls så dumt. Önskar dig bättre dagar snart! Ja, vi var många som reagerade mot Löfvens beteende och kommentar. Det senare var ju ingen allvarlig groda, men man undrar ju över vilken verklighet han lever i.
   Sköt om dig och lycka till m behandlingarna. Kram

   Radera
 4. God fortsättning! Jag fick ovanlig jul, brukar fira ensam men denna gången blev det tillsammans med 3 personer som är "strandade" här på Kreta. Nyårsafton i lugn och ro, fast glädjande är att det nu avfyras några raketer - min första nyår 2010 var det bara mörkt och tyst och dött.... Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Finns ju sämre ställen att vara ”strandad” på än Kreta! Nej, allvarligt talat: även om längtan dit är stor är jag väldigt glad över att vara på hemmaplan i tider som dessa. Ha det fint, du med!

  SvaraRadera
 6. Ja, mycket socialt liv går över datorn numera, bättre än ingen kontakt alls. Vi umgicks så över julen med familjen och över nyår med vänner, mycket trevligt.
  Coronaläget i UK är inte roligt just nu, alla länderna är svårt drabbade, men tyvärr finns det alltför många korkade människor som struntar i de regler vi har. Jag är i mitt 4:de lockdown, ett i Spanien och tre här i Wales.
  Här finns också politiker som beter sig som de i Sverige, så dumt.
  Jag måste säja att jag inte handlar över nätet, tycker det är krångligt, men min man gör det mycket, så även ibland för mig.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
 7. Ja, nog är det bra med datorkontakterna, särskilt vid vissa tillfällen och i perioder som dessa. Kontakten känns ju ”närmare” än vanliga telefonsamtal. Tänk, vad man (många av oss i alla fall) skrev brev förr. Det var ju alltid jättekul med ett brev i postlådan, men inte var kontakten med vänner utomlands särskilt tät. Dyrt var det att ringa också!
  Snart har vi avverkat halva januari. Närmare vaccinering!
  Ha det bra!

  SvaraRadera