söndag 15 augusti 2021

Vårtbitare och solmogna tomater

Efter en härlig ”semester” i Norrbotten är vi nu tillbaka på hemmaplan sedan ett par veckor. Vi hade kanonväder där uppe och myggen, som nästan hade hållit folk inomhus veckan innan, hade helt blåst bort. Det var härligt att få träffa syskon med familjer och en del andra släktingar, vänner och bekanta också förstås. En jättegod middag på vår favoritrestaurang i Kiruna hann vi också med. 

Sedan skyndade vi oss ut till Udden, där sonen med hustru påbörjade sin sista semestervecka. Nu kunde vi ju äntligen umgås normalt, d v s även inomhus. 

Tillvaron känns nästan normal nu. Eller - åtminstone mycket lättare än förra året vid den här tiden. Jämfört med vår tillvaro före pandemin är det dock mycket stor skillnad. Vi skulle vid den här tiden vara i, eller ”på väg till”, New Forest och biljetterna till Kreta skulle vara bokade.  Det känns, trots vaccineringen, inte helt OK för oss att resa iväg i dagsläget. Smittspridningen ökar igen, och även om jag inte är särskilt orolig för att bli smittad nu är det för mycket annat som bromsar. Vad kommer att hända - lockdowns, karantän, inställda flighter, tester och intyg …. Vi avvaktar, för vår viktigaste resa kom vi ju iväg på.

Tidigare idag ägnade jag mig åt livräddning. Vi har inte besvärats av särskilt mycket getingar i år, och jag själv är inte så rädd för dem. Visst gör det ont som sjutton om man blir stungen, men det händer oerhört sällan. Vi har dock en altan, ”drinkaltanen” i väster, som tycks dra till sig de få som finns. Den måste vi hålla getingfri när vår sonhustru är här. Hon är så allergisk att sjukhusbesök blir nödvändigt vid ett stick. Så en getingfälla hänger här, och in i den hade Kalle Stropp krånglat sig. Han verkade i och för sig rätt nöjd där han satt på flaskans upphöjning och lapade i sig sockerlagen. Enklaste och effektivaste sättet att tömma flaskan är att spola med trädgårdsslangen. Skulle han klara sig? 

Grön vårtbitare, tillhör ordningen hopprätvingar

Jodå, se det gick bra. Nu kan den stridulera (= spela, lärde jag mig just) i kväll igen - om det är en hane.

Nu sjunger mina dagliljor på sista versen. De har blommat längre och rikligare än på många år - de som blommat alltså! Tyvärr är det flera som inte alls gått i blom - inte presterat en enda knopp. Snopet, eftersom de sett kraftiga och välmående ut. Här är i alla fall den sista för i år - Welfo White Diamond. 

Alltså slut på blomsterprakten men lite andra färgklickar kompenserar. Sonens chilifrukter mognar nu raskt, liksom mina små cocktailtomater. Björnbären också. Så går vi in i en ny vecka igen. Ha det så bra!
5 kommentarer:

 1. Kul att ni haft det bra i Norrbotten. Det där med myggorna känns lite märkligt, eftersom vi inte haft fler än att jag har kunnat räkna dem på åtta-tio fingrar. Så jag hävdar med envishet att ska man träffa mygg, då ska man åka till Svealand och t.ex. Färnebofjärden. ;-)

  Våra tidiga dagliljor slogs sönder och samman av den häftiga hagelstorm vi hade i somras. Men nu har min andra sort plötsligt slagit ut. Två stänglar verkar den prestera i år. Vet inte vad det är för sort. Finns på min blogg.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hann ställa namnfrågan innan jag såg detta 😀.
   Ja, det var konstigt med myggen i år, men glad var jag över det plötsliga försvinnandet! Det har ju varit många så gott som myggfria år i ”våra” trakter, men i år klagade t o m Bs tåliga bröder i Vgi. Min bror och en av Bs har stugor utanför Kalix - vid havet resp älven - och där var det periodvis riktigt hemskt.

   Radera
 2. JA du, det är mycket som ändrat sig dom sista åren. Så läste jag att ni skulle ha varit i eller på väg till New Forest - ett ställe som jag älskar men förmodligen aldrig kommer dit igen. Men man får väl trösta sig med att till Gr.Br. har vi varit över 30 gånger - och alla gångerna bilat runt.
  Mina dagliljor blommade fint i år, men väldans tidigt. Sen dog dom nästan ut under torkperioden och det lär väl kanske inte bli bättre nu under den kyliga regnperioden. Fast jag har inte gett upp, jag hoppas på att sommaren kommer tillbaka..... Vi har inte haft några mygg alls, men nu beroende på regn nästan varje dag så har det blivit en massa flugor. Inte heller kul!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 3. Ja, New Forest är underbart - om man undviker bank holidays och semesterperioden på sommaren. Då tältar miljoner londonbor där (trots förbud på många ställen) och vägarna är helt igenkorkade. Vi har varit där väldigt mycket sedan våra vänner flyttade dit från Oxford i mitten av 80-talet.

  SvaraRadera
 4. Förstår att ni tvekar om att resa till Kreta. Det ser inte bra ut, framför allt inte på sjukhusen och man kan ju behöva sjuksäng av andra skäl än covid. Lockdown...ja, jag tillhör de som tror att vi åker på en kort i höst trots regeringens uttalanden om att den inte kommer att ske.

  SvaraRadera