söndag 1 augusti 2021

Världens största stadsomvandling

… bevittnar vi! På sätt och vis har jag nog inte insett HUR häftigt och unikt det är. Det är ju ofta så med sån't som händer och sker på "hemmaplan", men när jag googlar lite ser jag hur stort det varit i utländsk media under en kort period. Tyvärr tyckte jag denna sightseeingdag att det inte fanns så väldigt mycket att fotografera, även om omvandlingen går snabbt. Många gamla kvarter är utplånade och nya bostäder byggs i snabb takt dels i det som ska bli Nya Centrum (sydost om nuvarande centrum) och dels i Luossavaara-området, nordväst om nuvarande centrum. Till det senare har också några gamla hus flyttats; hus som är unika för Kiruna och som alltså inte rivits trots sin placering.

Bläckhornen är sådana hus. De byggdes under första decenniet av 1900-talet, i den stadsdel som kom att kallas ”Bolaget” (och som kom att bli mina hemmakvarter).

Några Bläckhorn som sparats och flyttats

Det stod containers och diverse byggmaterial i vägen överallt där jag skulle fota, så jag rekommenderar denna länk till vacker bild.

Här, i Luossa, byggs alltså nya bostäder, och rätt många lägenheter är redan i bruk. De som bor några våningar upp har nog en av de vackraste utsikter som kan tänkas. De ser ut över fjällvärlden och i klart väder ser de bl a Kebnekaise. Men det är långt till Nya Centrum där all service kommer att finnas - omkring en halv mil, tror jag. Vad kommer att finnas här i Luossa? Ingen vet idag, men antagligen måste åtminstone någon livsmedelsaffär etableras. Skola? Förskola? Ska denna lilla stad komma att bestå av två delar där befolkningen blir ännu mer bilberoende? Folkmängden i mars i år anges till ca 23.000 i hela kommunen, så i tätorten ligger den under 20.000.


Bostäder i nya området i Luossa

Stadshuset (arkitekt: Arthur von Schmalensee) var bland det allra första som revs, samtidigt som ett nytt byggdes i Nya Centrum. Eftersom vi flög upp fyra gånger under det första halvåret 2019 kunde vi följa hur ”vårt” fina, omtyckta stadshus gick ett tragiskt öde till mötes. Bilderna är tagna i mars, maj och juli.


Nu ser det ut så här på platsen. Härifrån breder Gruvstadsparken ut sig, ett rätt stort område som blivit en tillfällig park. ”Tillfällig” eftersom området förstås kommer att införlivas med gruvindustriområdet så småningom. Några delar markerar platsen för gamla stadshuset, bl a delar av grunden och av entrén.

Till Nya Centrum kommer affärer, restauranger och annan service att flytta. Idag finns här bara Stadshuset med sina funktioner och bostadshus. Det byggs i rasande takt, och i de första husen har hyresgäster nu flyttat in. Ett stort hotell (ännu ej i drift) är bland de första man ser när man kommer söderifrån. I övrigt är det till största delen en byggarbetsplats.

Nya stadshuset - Kristallen

Det ska bli spännande att se hur mycket som byggts (och rivits) nästa gång jag kommer upp.




7 kommentarer:

  1. Jag tycker det är så otroligt spännande, men också på något sätt så tragiskt att det gamla försvinner. Vad säjer de som bor där om läget? Spännande? Tragiskt? Positivt?
    Jag trodde man skulle montera ner fler byggnader och bygga upp dem på en ny plats, men det verkar som om mycket rivs, eller?
    Skön söndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina frågor, Lena!
      Ja, man river så gott som allt i de aktuella områdena, d v s de som ligger ovanpå malmådern. Bara några speciella byggnader har sparats - till exempel Hjalmar Lundbomsgården, Ingenjörsvillan, Bolagshotellet och några Bläckhorn. De har alltså flyttats - rullats genom sta’n - inte monterats ned och byggts upp.
      Vad tycker folk? Det är lite svårt att svara på eftersom åsikterna varierar. Spännande och häftigt tycker en del, men jättemånga tycker förstås att det är mycket sorgligt. Så många väldigt speciella byggnader försvinner och läget för nya Centrum är urtrist. Hela stans ”karaktär” ändras. Men gemensamt för de flesta är nog insikten att ”utan malmen - ingen stad”. Så finns ju de som är missnöjda med ersättningen de får för sina inlösta hus och naturligtvis även de som tar tillfället i akt att flytta från stan. Många unga är tveksamma till att bilda familj här, då stora delar av vårdapparaten är nedmonterad. BB lades ned för flera år sedan, och man är hänvisad till - i bästa fall - Gällivare (ca 10 mil) eller Luleå (30 mil) för massor av åtgärder.
      Men det var en otroligt generös stad att växa upp i, och är fortfarande fantastisk för personer som uppskattar natur och friluftsliv.

      Radera
  2. Oavsett byggstilar etc. - centrum är flyttat åt FEL håll.

    Istället för en stadskärna blir hela stan som en daggmask.

    SvaraRadera
  3. Enormt projekt! Och det blir väl lite att ta "det onda med det goda", som du skriver ”utan malmen - ingen stad”.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, precis så är det. Och bättre att riva än att rasa ned i underjorden 😕

      Radera
  4. Det är som här på "öjn"; Ingen kalkbrytning inga inkomstmöjligheter för gotlänningar!
    KRAM/Susie

    SvaraRadera