onsdag 2 februari 2022

Räkna era barn (hos Skatteverket)

 ”Felaktig folkbokföring ledde till skadestånd" ...  står att läsa i ett gammalt tidningsklipp ur NSD (Norrländska Socialdemokraten). Det dök upp när jag gjorde några pandemiryck och städade ur gamla lådor. Kvinnan i artikeln hade krävt - och fått - skadestånd av staten för juristkostnader, sveda och värk m m efter att hon kallats till bouppteckning efter fel far.

Varför har jag sparat detta? Jo, i andra änden av detta misstag stod min bror och jag! 

Min far gick bort för nästan 15 år sedan. Han hade då varit änkling i sex år. Det var givetvis mycket ledsamt, men det var en tröst att han var rätt gammal, det gick snabbt och han fick vara frisk, aktiv och bo hemma hela tiden. Min bror och jag ordnade allt det praktiska med begravning, bouppteckningsuppdrag till jurist m m, och sedan åkte jag med make och son med flickvän till Kreta som var bokat.

Vår andra semesterdag ringer juristen - ”du har uppgett att ni är två barn, men det finns ju en syster som är sex år äldre än du.” Jag fick födelsedatum och namn på henne. Chocken var total och när jag protesterade blev jag faktiskt lite nedlåtande behandlad. Lite ”klapp på huvudet, lilla gumman - stuk”. Det är nämligen inte alls ovanligt att det dyker upp okända halvsyskon. Denna ”halvsyster” var i och för sig född flera år innan mina föräldrar blev ett par, men att min genomärlige far skulle haft en sådan hemlighet hela livet kändes osannolikt. Känslorna svallade - sorg över att han var borta, ilska och besvikelse. Men också stor tveksamhet som förstärktes efter samtal med min faster, som bara var ett år äldre än pappa och stod honom mycket nära. Hon menade att det aldrig skulle ha varit möjligt att hålla detta hemligt i deras lilla by. 

Tankarna gick runt i huvudet. Ena sekunden accepterade vi detta, nästa sekund funderade vi på DNA-test - och under tiden började jag rota runt hos myndigheter. Någon hjälp fick vi inte alls av Familjejuristen. För dem var det solklart. Punkt! Det tog tid, för då var det inte riktigt lika lätt att beställa registerutdrag via nätet som idag. Via Skatteverket fick jag reda på församlingen där hon var född. Samma församling som båda mina föräldrar och jag själv är födda i! Jag visste ju att folkbokföringen lagts över från kyrkan/församlingen till staten i början av 90-talet men kontaktade ändå församlingen i fråga och fick en mycket förvånad reaktion till svar. Kanslisten kände mycket väl till denna kvinna liksom hennes föräldrar. Men hennes far hade ju avlidit några år tidigare! Det visade sig att hennes far hade samma födelsedatum som min. När alla register fördes över knappade någon handläggare fel, och enligt vad jag hörde från kontakten på Skatteverket var det inte jätteovanligt med liknande misstag.

Det hade ju inte behövt bli något större problem om kvinnan i fråga hade reagerat - vad vi anser - normalt, d v s meddelat att det måste vara fel. I stället bokade hon resa till bouppteckningsmöte m m. Jag fick innan dess fullständigt registerutdrag från Länsarkiven med information om hennes föräldrar, hennes bostadsorter efter att hon flyttat hemifrån m m. Hon hade vuxit upp med båda sina föräldrar som var gifta med varandra! Inga oklarheter alls. Äntligen stoppade juristen charaden - efter att jag försett dem med alla uppgifter. Puhhh!

Nej, jag har inte begärt skadestånd, gick faktiskt inte alls vidare med detta, vilket förvånade mina närmaste - och längre fram även mig själv! Men jag var bara så oerhört lättad över att det var över. Däremot har jag berättat det för vänner och bekanta som en varning, för tänk om en äldre nybliven änka skulle få ett sådant här - felaktigt - besked! Jag var ju i alla fall rätt van vid att söka information. Viktigt att veta är alltså att detta inte är så väldigt ovanligt. Som sagt, kanske borde alla män begära ett utdrag från registret. Anhöriga ska i alla fall veta att det visst kan vara fel fast det står i svart på vitt från Skatteverket.PS. Boktips. Intressant, och skrämmande, om gängkrigen i Järvaområdet, nordväst om Stockholm. Diamant Salihu fick stora journalistpriset 2021 och är kriminalreporter på SVT.

13 kommentarer:

 1. Oj, vilken historia!

  Nu lagd till handlingarna, förstår jag.
  Liknande händelser har funnits i min släkt också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, lagd till handlingarna sedan länge, men poppar upp ibland. Det var ett par hemska månader med såväl ”normala” som irrationella känslor. Skulle dessutom en vilt främmande människa komma ner och rota runt bland mina föräldrars tillhörigheter.

   Radera
 2. Vilken historia! Skriv en bok - lika intressant som berättelser om de som hittat okända familjemedlemmar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hmmm, det skulle nog bli en tunn bok, men jag har skrivit lite om detta tidigare i ett par fora. Har dock varit lite orolig för att ”skriva något man inte borde” men allt är ju offentliga uppgifter. Apropå nya familjemedlemmar var brorsans första kommentar: ”tack, men det räcker så bra med EN storasyster”.

   Radera
 3. "När gud kommer med döden kommer fan med arvingarna", sa en bekant till mig när min en kusin försökte få åt sig hela arvet efter vår barnlösa moster (vi var då 13 levande kusiner, han påstod att det inte fanns andra än han och hans syskon). Hon hade testamenterat allt till cancerföreningen. Denna bekant var verksamhetsledare för föreningen ifråga, och han blev glad åt att jag kontaktade. Allt blev mycket lättare då. Ingalunda lika stor historia som din, men för denna man var mycket bekant... Nu ska vi se om kommentaren kan sändas...

  SvaraRadera
 4. Svar
  1. Hurra, vad bra att du ”kom fram”! Det inledande citatet var bra! Att arv ofta tar fram det allra sämsta hos människan har man sett många bevis för. Även utan nya, okända arvingar. De problemen har jag tack och lov klarat mig helt ifrån. Trevlig helg!

   Radera
  2. Hej igen! Nu vann du i OrdOdlarens utlottning, så jag behöver namn och adress att skicka ett växtkåseri som Självutnämnda Växtologen har skrivit! Grattis! Skriv gärna som kommentar på min blogg, tack. Märtha

   Radera
  3. Vad roligt! Har skrivit kommentar o mail. Tusen tack!

   Radera
 5. Ett sånt fruktansvärt fel med stora konsekvenser.
  Först chocken som säkert förstörde delar av er semester och sedan allt mankemang med myndigheter. Och sedan kvinnans agerande.
  Skönt att det ordnades upp, men vilken pärs.
  Bra att du delger dessa typ av fel, bör komma ut.
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en jobbig period, och lättnaden när det klarades upp var enorm! Jag var/är så tacksam mot damen på församlingens expedition som genast förstod mig och snabbt och effektivt gav mig de underlag jag behövde.
   Ha det gott!

   Radera
 6. Det är knepigt när myndigheterna fått för sig nånting. Det är inte alltid lätt att ändra deras fel. Som tur är har vi inte råkat ut för nått sånt, men vi har vänner som precis som du fått såna här hemska "överraskningar" och sent haft ett litet hel..te att rätta till det!
  Min väninna är nog bara en "halv vegan", för hon äter både fisk och skaldjur vilket kändes jätteskönt idag!!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var hemskt och tog tid, men misstaget skulle ju varit snabbt utrett om damen i fråga talat om att hon faktiskt hade en annan far som avlidit några år tidigare. Förstår fortfarande inte varför.

   Radera