lördag 26 februari 2022

”Varde ljus …” och diverse funderingar

Det blev nästan lite tomt när OS var över och man skulle lämna TV-hörnan. Den ”tomheten” skulle jag så gärna återgå till i stället för de senaste dagarnas hemska nyhetsflöde. Nu ska jag i alla fall ta en liten paus från CNN:s skrämmande direktrapporteringar. Det blir ju skidor från Lahtis.

Bloggvärlden skriver Lena i Wales om; hur den gett henne många trevliga kontakter, inspiration, nya kunskaper med mera. Jag har en handfull bloggare som jag följer (och några som jag läser av och till) och jag håller helt med henne. Orsaken till att jag började var också att vänner så ofta frågade ”… men hur är det att vara så länge på Kreta? Blir det inte trist att bara vara på EN ö? Vad gör ni hela tiden?”.

Ja, vad gör vi egentligen, funderade jag, eftersom vi aldrig ledsnar på ön. Så jag började göra lite fler och lite längre noteringar i almanackan för att sedan plocka in i en liten blogg tänkt att handla om Kreta, andra resor och mina dagliljor. Resorna blev pausade av pandemin, dagliljornas säsong är kort, problem med hälsan gjorde att skrivlusten periodvis inte infann sig alls. 

Men skrivlusten återkommer då och då, så nu ska jag göra en liten avstickare norrut - till den lilla byn Lannavaara ungefär 14 mil nordöst om Kiruna. Se gröna punkten ovanför ”V” högst upp på kartan. Byn är väldigt liten, 120 invånare är den uppgift jag hittar, och den tillhör Kiruna kommun. 


Och varför drar jag iväg dit upp? Jo, det finns nämligen ganska mycket annat än järnmalm att bryta i Norrbotten. I dessa trakter hittar man många mineraler, bergarter och vackra stenar. På 80-talet startade paret Söderström Kristallen, ett utbildningsföretag av rätt speciell karaktär. Schemat kom att omfatta gemmologi, guldsmide, stensliperi och smyckestilverkning. Det fanns t o m en utbildning i ädelstensteknik som gav högskolepoäng. Teoretiska delar läser man på distans och praktiken förläggs till Lannavaara. Förutom en butik där de säljer egentillverkade smycken finns ett mineralmuseum här. Värt ett besök om ni har vägarna förbi - fniss.
Det är länge sedan vi besökte Kristallen, och nu kan jag tyvärr - och snopet -  inte hitta några egna foton. Kanske var det inte läge att fota där inne. Men som ni alla vet finns det på nätet.

Men vidare till det jag egentligen tänkte berätta om berg och sten:
I närheten av Bs hemby finns också en hel del olika fyndigheter i markerna, bland annat vacker marmor. För ganska många år sedan började ett litet företag slipa denna marmor och tillverka lampor. De höll till i en lokal som låg granne med Bs föräldrahem. Det var under en period med rätt stor arbetslöshet då arbetsförmedlingen flitigt uppmanade ”alla” att starta eget. Vi tyckte lamporna var fantastiskt vackra men jättedyra - för dyra. De flesta såldes också som företagspresenter.  Lampan fanns dock kvar på näthinnan så vid nästa besök, bara en månad senare, hade vi bestämt oss för att slå till. Då fanns varken lampor eller företag kvar! Flera år senare firade vi Bs 60-årsdag i Kiruna. Syskonen kom med gemensam present - en stor trälåda med en logga som kändes helt obekant för oss. I lådan låg lampan inlindad i en liten renhud. Det var så den sålts och levererats från början. En av bröderna hade hunnit köpa en och lagt undan den just med tanke på denna bemärkelsedag.

Jag lyckas inte få till en bild som gör den rättvisa. Marmorskivorna är infattade i ”ramar” av mässing, och som ni ser har lampan formen av en kåta.

Runt om på sockelns mässinglist finns samiska tecken inristade - tecknen som vi ofta ser på spå- eller nåjdtrummorna

Naturligtvis måste det ha sålts några fler sån’a här lampor, även om tillverkning och företag var väldigt kortlivade, men jag har aldrig sett någon eller hört om någon som har en likadan. Jag behöver väl inte säga att den är en av våra mest älskade ”prylar”. 

Idag känns det riktigt vårlikt här. Solen skiner, det är plusgrader och det ytterst tunna snötäcket försvinner. Trevlig fortsättning på helgen!


10 kommentarer:

 1. Vad roligt att du uppmärksammar mina tankar om Blogglandia och även dina tankar.
  Intressant med denna lilla, lilla by långt, långt upp i norra Sverige.
  Tråkigt att det inte gick så bra för företaget med lampor, men så fin present ni fick. Betyder säkert jättemycket.
  Dessa verksamheter är verkligen viktigt att gynna istället för storproducenter.
  Mycket intressant inlägg, tack.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, Lena! Ja, tyvärr är det ju många små företag som inte klarar sig. Till viss (stor) del beror det nog på att Starta-eget-kurser under flera perioder flitigt användes som arbetsmarknadsåtgärd i dessa trakter. Att starta/driva eget passar ju verkligen inte alla hur duktig man än är på sitt jobb! Ha det fint!

   Radera
 2. Oj, vilken lampa! En sådan skulle verkligen få hedersplats hos mig, och speciellt med tanke på att den är en present som säkert valts med själ och hjärta! Det finns så mycket vackert som skickliga hantverkare gör, men ytterst få vill betala ett pris som gör att tillverkaren kan få sitt levebröd av det. Det var en gång en som räknade vad det rätta priset för ett par vantar är, med beaktande av en minimi-timlön. Det räckte ingalunda med tio euro! "Men du som stickar tycker ju om att göra det, och du ser ju på TV medan du stickar. Just så. Ha det gott! Här är snön svårsmält.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Javisst är det så när det gäller priserna på fint hantverk - om tillverkning/design inte bär ett känt namn. Och fortfarande framför allt, tror jag, på ”kvinnoarbeten”. Jag gav för några år sedan ett par små flamskvävnader (min mammas arbeten) till en ideell förening för handikappade barn som en släkting är aktiv i. De sökte vinster till sitt lotteri. När de internt skulle prissätta/rangordna vinster tänkte ett par ledamöter (manliga!) spontant placera dem väldigt långt nere på vinstlistan, som ”tröstvinster”.

   Radera
 3. Vilken snygg lampa!

  Kände till Lannavaara och deras ädelstenar, men har aldrig sett några produkter därifrån.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, trots att vi haft lampan så länge (du vet, 60-årspresent) gläder den mig/oss fortfarande lika mycket. Kristallen har också väldigt vackra smycken och har åtminstone för några år sedan erbjudit guidning i guldvaskning. Man måste nog ha många ben att stå på där uppe. Oj, nu gör jag ju reklam för ett företag …

   Radera
 4. Så fin lampa! Och inte "bara" en lampa utan en hel historia!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det var en fantastisk o överraskande present!

   Radera
 5. Åh vilken helt underbar lampa! En sån skulle man ju gärna vilja ha!!
  Sen tackar jag för tippset om begagnad iPhone. Har faktiskt varit inne på att köpa en sådan, men tycker kanske att det är helt onödigt att köpa en när man fått en alldeles gratis.....
  Men nu när INGEN verkar förstå nåt om just det här exemplaret så ska jag nog köpa en begagnad på det där företaget. Var inne och kollade lite och en iPhone 8 kostar ju bara runt 2000 där - och mer tycker jag inte man ska behöva betala! Just nu klarar vi ju oss ett tag med Rolles simpla Doro som bara gick på 1200.
  KRAM och återigen TACK/Susie
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
 6. Roligt om du hittar det du vill ha! De byter alltså in mobiler från personer/företag som i sin tur kontinuerligt köper senaste modellerna. Hälsningar o kram.

  SvaraRadera