fredag 25 mars 2022

Några boktips och nytt försök …

 … att blåsa lite liv i den här bloggen.

Jag har känt mig halvrisig och trött den senaste tiden och inte haft någon lust alls att skriva. Jag har nämligen lite svårt för att skriva om diverse krämpor - mina egna alltså - och tycker att det känns lite som en typisk beskrivning av möte mellan gamlingar. Ni vet: ”Har ni hört att x råkat ut för en infarkt? Och y har fått en stroke. Z har visst nå’t konstigt i magen”. Hmm, kan man kalla sig bloggare då?

Men i alla fall: jag har ju berättat om mina hjärtbekymmer och misslyckade försök till ablation. Det har mixtrats med medicinering hit och dit och till slut var EKG rätt OK. Jag mådde också ganska bra flera månader tills jag fick allt sämre kondition, blev andfådd av minsta ansträngning o s v. Tack och lov för Karolinska som fortsatte ta mig på allvar fast jag själv nästan började tvivla på förståndet. Sitter det i skallen? Hypochondria?  Är det bara åldern? Efter ett par olika undersökningar av lungorna (!!) fick jag i förrgår ett snabbt förstabesked - inget farligt (läs: tumör) men tydliga inflammationstecken bl a i luftrören. Väntar på ny tid  - denna gång på lungkliniken - men känner mig redan bättre! Nu vet jag ju varför jag inte orkar skutta uppför berget här på Udden!

För nu är vi här ute och vi, eller rättare sagt maken, har så smått börjat med lite vårarbete framför allt att ta ned sly och några häggar som hotar att skymma sjöutsikten. Vad är det för magiskt med män och trädfällning/vedhuggning? B är visserligen uppvuxen på ett sågverk, men även många andra karlar i bekantskapskretsen kommer utpumpade men nöjda och glada in efter en dag med motor- och röjsågar.

Det är inte så mycket jag kan göra ännu, för backen är fortfarande frusen på flera ställen. Det är soligt och fint men vinden från viken är iskall. Skillnaden mot att sitta ute hemma är stor den här tiden på året. Hemma kan vi ofta sitta i kortärmat i vår södervinkel medan vi ser folk gå förbi i dunjackor. Vårtecknen här ute är än så länge få, men vintergäcken är förstås i blom liksom några krokus. Svanparet glider på den nu isfria viken, och småfåglarna tränar ihärdigt inför sina konserter senare i vår.


Vad har jag då gjort sedan förra blogginlägget?  Svaret blir tyvärr: inte särskilt mycket. Jag har läst en massa förstås, bland annat

I terrorns grepp - Hilary Clinton och Louise Penny. Ruskigt bra bok om ett terrorhot mot hela världen. Politisk thriller är nog genren som beskriver den bäst. Känns extra hemsk och aktuell i dagsläget. 

Guds Folk - Malin Beeck. Reportage om den kristna högern i USA. Skrämmande läsning om hur dess aktivister anser allt liv vara heligt men skjuter ihjäl abortläkare, kämpar emot jämställdhet mellan könen, vill avskaffa förbudet mot barnaga med mera. Inser att det var mycket jag inte visste. Läs!

Violeta - Isabel Allende. Ytterligare en bok av författaren som aldrig gör mig besviken. Handlingen har formen av ett brev från Violeta till barnbarnet. Utspelas i huvudsak i Chile under senare hälften av 1900-talet.

Babetta - Nina Wähä. En roman om vänskap (intensiv och lite bisarr), utspelas på Franska Rivieran. Inte alls i min smak. Lite tråkig och ”konstig”, men den har fått många fina recensioner. Hennes bok ”Testamentet” var mycket bättre tycker jag. 

Flickan på perrongen - Gill Thompson. Gripande historia om människor i Tjeckoslovakien och England före och under andra världskriget. Om judiska barn som evakueras från Prag. Samma författare har skrivit ”Haven som skiljer oss åt”, och liksom den baserar sig den här på verkliga händelser - dock med fiktiva personer. Fel bok (eller tvärtom?) att läsa nu när nyheterna idag bland andra hemskheter rapporterar att ukrainare mest troligt tvångsförflyttats till Ryssland.

Och till er som, liksom jag, gillar ordspel som Wordfeud och Betapet. Känner ni till Ordel (originalet är amerikanska Wordle)? Kort beskrivning: man spelar inte mot någon annan utan ska lista ut ett ord på fem bokstäver. Upplägget påminner om brädspelet Mastermind som vi spelade på 70-talet. Fördelen (för mig) är att det bara presenteras ett ord per dag, så man fastnar inte i timmar. Ni hittar det på http://www.Ordel.se.
Trevlig helg!

14 kommentarer:

 1. Visst är det lätt att hamna i att enbart skriva om alla sjukdomar man har, så gör jag med. Det blir ju lätt så när det nästan är allt som händer - men det är också ett bra sätt att få lufta sina problem och kanske få lite perspektiv. Men nu börjar ÄNTLIGEN växtsäsongen och då har åtminstone jag en massa annat att blogga om.....även om just idag vädret spelar oss ett spratt. Det ser så fint ut - inifrån - men blåser iskalla vindar så fort man sticker ut näsan. Så idag ska jag njuta inne.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Susie! Här på andra sidan vattnet har vi nog samma sprattspelande väder. Solen skiner från klarblå himmel, men vinden är iskall, byig och hård! Säkert minst 15 m/sek i byarna. Jag gick ut på bryggan för att ta en kort videosnutt men kunde inte hålla kameran stilla. Även jag ska mysa inomhus. Kram.

   Radera
 2. Hej på dig! Tråkigt när lungorna inte hinner med - jag har medicinerat mot astma i några år nu, men förstås verkar det att ha blivit värre nu, när sådan hjälp är fjärran på grund av pandemi och hotande strejk bland vårdpersonal i Finland... Min förra man dog i samma lungsjukdom som norska Mette-Marit har, så visst kändes det hemskt när mina lungor inte riktigt ville fungera... Och nu blir det minusgrader, nordlig vind och elände... Och mässan Nordiska Trädgårdar på torsdag. Akta er i Sverige, här kommer jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och hej på dig! Ja, det är trist när man börjar ”gamla till sig” som Dagny 100 plus sa’. Nu tror jag inte att det är något väldigt allvarligt för jag är så noga genomgången, men frustrerande o jobbigt är det. Trots pandemin upplever jag att jag blivit väldigt väl omhändertagen redan från eländets början (som sammanföll med covidutbrottet). Att hjälpen för astmatiker känns fjärran låter ju verkligen obehagligt! Eller har du själv undvikit att kontakta vården av hänsyn till belastningen? Det har visat sig vara rätt vanligt här, och vi har faktiskt under en period varnats för just detta.
   Inte kan vi bjuda på något vårväder här heller när du kommer till Mässan. Det ser trist och kallt ut för ca tio dagar framåt. Hoppas du får ett fint besök trots detta!

   Radera
 3. Hoppas du kan börja känna framgångar i hälsoläget.

  Själv mår jag bra, även om jag ibland undrar om jag inte har en sväng av covid, ibland.

  Tack för boktips. Har rätt mycket på kö nu, och är ingen snabbläsare, så dina tips sparar jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. @Bert. Tack för det! Brorsan sa idag att jag ”så klart hade covid-rester på lungorna” för precis så hade en bekant till honom haft det. Men jag har ju inte ens varit lite förkyld på flera år, inte träffat någon smittad (vad jag vet). Alltså inte testat mig. Jaja, får väl se vad lungdoktor säger.
   Jag skriver också upp massor av boktips - främst från DNs boklördag, er bloggare och svärdotter. Använder bl a Goodreads. Nu till dagens Ordel 😃

   Radera
 4. Tråkigt med dina hälsoproblem.
  Skönt att våren börjar komma till er, mycket lättar då. Samma med restriktioner.
  Roligt att se vad du läst, ger inspiration. Jag har äntligen kommit igång att läsa igen, har varit lite stiltje på den fronten ett tag.
  Skön söndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mars har bjudit på massor av sol och värme, men nu har det slagit om rejält. Huuu, vilka kalla vindar. Å andra sidan var det ju väntat, och vi borde inte inbilla oss att den riktiga våren är här i mitten av mars. Men skönt så länge det varade, och snart så… Ja, att läsa är jätteviktigt för mig, men att lyssna på poddar, som du ju också gör, ger väldigt mycket. Och vilket urval det finns: underhållande, spännande, allmänbildande m m. Ha det gott!

   Radera
 5. Glömde ...

  Har provat ordle, men har inte fastnat. Ännu!
  🙃😉

  SvaraRadera
 6. Tack för boktips! Några hamnade på läslistan. Ska bara läsa ut Guillous nya först....
  Lycka till med hälsan!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ia! Då väntar jag på ditt omdöme om Guillou-boken, som jag inte läst. Jag tycker att han är en fantastisk författare/språkbehandlare och har slukat de historiska serierna, men inte särskilt många i ”spion/agent-genren”. Jag har just laddat ned Silvia Avallones senaste. Har läst ”Stål”, tyckte den var bra, men inte såååå bra som ”alla” omdömen säger. Har jag missat hennes storhet? Har du läst?

   Radera
  2. Nej, har inte läst Avallones, känner inte igen namnet, får kolla upp det! Kommer snart Boktips i min blogg med omdöme om Guillou, men jag kan säga så här att jag vet inte riktigt vad jag tycker. Den är helt olik hans vanliga stil. Fast språkligt är han på topp som vanligt.

   Radera
 7. Spelade Ordel för första gången nyss - och det gick bra och var trevligt. Tack för tipset!
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt! Jag gör det så gott som varje dag och det går oftast hyfsat. Händer dock också att jag får totalt hjärnsläpp. Kram.

   Radera