onsdag 22 juni 2022

I gullregnens månad

Längs genomfartsleden hemma blommar de nu - de magnifika (men giftiga) gullregnen. Vetenskapligt namn: Laburnum. Tillhör släktet ärtväxter. 

Rhododendronen skäms inte för sig i år heller!
De här enkla, ”vanliga, gammaldags” dagliljorna tar över i rabatterna hemma! Har ingen aning om varifrån de kommer och varför/hur de sprider sig hejvilt. Jag har aldrig köpt någon sådan och definitivt inte fått med mig den som bihang till dagliljorna från England. Följt med från någon plantshop eller hitblåsta frön från någon granne? Hursomhelst - det får bli (Bs) rediga spadtag i höst, för de tar upp alldeles för mycket plats, är dessutom högre än alla MINA dagliljor och skymmer allt annat!

Vi kom ut till Udden idag och här har nu dagliljorna vid gäststugan slagit ut. De håller sig på sin plats, och dem gillar jag. Kronbladens utsida har strimmor av gulbrunt, vilket ger mer liv åt de ganska stora grupperna av blommor.


Pionen har också fått flera blommor och kommer nog att vara riktigt imponerande till midsommar.

En liten stuga hade också vuxit upp medan vi var borta (= hemma).
Den behövs som jag tidigare redogjort för av flera olika skäl. Nu har dessutom en koltrast byggt bo och lagt ägg i en del av det gamla, sneda och vinda förrådet. Det upptäckte vi när B skulle köra ut en av gräsklipparna, och ”något stort” då flaxade förbi och ut. Och gräsklipparen såg ut så här
Den/klipparen får nu bo någon annanstans tills koltrastfamiljen flyttat ut. Hoppas bara att honan inte blev vettskrämd utan att hon vågar sig tillbaka till sina ägg.

Väderprognoserna för helgen ser jättefina ut - för vår del av landet åtminstone. Ha det fint och 

Fjolårets digitalis. Inte en enda en i år!13 kommentarer:

 1. Tänk här har inte några dagliljor slagit ut ännu - men jag har dom flesta i pallkragarna (samlade på dom ett tag) och där är det så fullt nu med annat så dom orkar väl inte trassla sig upp.
  Fick för c:a 10 år sen ett gullregnsskott av min f.d. granne och väninna Bibbi (som tyvärr inte finns i livet längre) som alltid kom hit ett par gånger om året och då fick en lång lista av vad hon skulle sig köpa med sig. Men hon hade alltid nån växtpresent med sig också och det här gullregnet var från hennes tomt. Nu är det ett stort träd som växer bredvid garaget och det blommar för fullt, underbart!
  TREVLIG MIDSOMMARHELG/Susie

  SvaraRadera
 2. Så trevligt med ett inlägg från dej! Här börjar också de "enkla" dagliljorna, medan de mer "konstifika" inte startat ännu. För att få bort lite av de gula krävs snart dynamit! Jag skulle vilja flytta på några, men det får anstå till hösten. Våra rhododendron drar sin sista suck, men nya blommor kommer, bland andra en stor mängd pioner! Några grenar torkar alltid bort i vårt gullregn, men resten är helt underbart fyllt av gula hängen. Det blir en ultravarm midsommar här, och jag sover ute, nu redo för natt nummer åtta. Trevlig Midsommar!

  SvaraRadera
 3. Jaha, jag blev "anonym". OrdOdlaren hälsar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack OO! Alltid trevligt m kommentar från dig.
   Ja, kanske måste jag också ta till dynamit i stället för spade i höst. Betr din anonymitet förstår jag inte orsaken. Susie på Stjärnarve ser ju OK ut.
   Mellan sillunch o grillmiddag önskar jag dig nu en lika fin midsommar som den vi nu njuter av.

   Radera
 4. Stackars pippi, fast koltrastarna brukar vara rätt tåliga så man får hoppas det gått bra! Här har det visserligen fläktat lite, ja inte hos oss men hos våra vänner som bjöd på lunch. Men det är gränsfall med värmen - det är nästan jobbigt.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gränsfall med värmen - håller med! Gränsen snudd på överskriden nu, det börjar kännas lite jobbigt. I skuggan och där det fläktar är det rätt behagligt men det har varit svårt att hitta det läget trots att vi släpat runt på jätteparasoller. Ja, jag vet att man inte ”får” klaga på värmen …

   Radera
 5. Oj, som det prunkar! Man hör nästan hur det knakar från fotona.
  Ha en skön midsommarhelg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Ia. Vi har haft en jättefin midsommar med vänner som kom redan på torsdag, och som vi vinkade av i morse. Underbart vackert på alla tomter, i alla trädgårdar och ute i naturen. Vi har flyttat runt från altan till altan för att hitta behaglig skugga. Det är man inte van vid under våra svenska midsomrar :-).

   Radera
 6. Det måste vara dagliljeår i år. Här är de kraftigare än någonsin. Men hsr ännu inte slagit ut.

  /Bert. Ögonblick i norr, som inte kan kommentera som vanligt hos dig. Inte via googlekontot (som jag alltid gjort) och inte heller via alternativet "namn och webbadress". Ogiltig webbadress lyder domen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hallå Bert. Jag förstår inte alls var felet är - eftersom det funkar för ett par följare. Har du någon aning/idé?

   Radera
  2. Nej - jag förstår ingenting, för hos andra är det helt OK att kommentera när man är inloggad i blogspot.

   Radera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 8. Det konstiga från djakarta på min blogg har jag nu sett - och tagit bort! Hoppas det inte ställt till nåt hos mina besökare.....?

  SvaraRadera