fredag 1 juli 2022

En grym tant …

 … eller ”dam” sa han nog -  Juan som böjde, sträckte och mätte min handled och dess vinklar. Han öste beröm över min träning och hur snabbt jag jobbat upp rörligheten. Naturligtvis var det skönt att höra, men lite måste jag ju få klaga, så jag pep lite om hur ont det fortfarande gjorde i ÖVERarmen. ”Helt normalt”, sa han, ”du är faktiskt redan klar hos mig. Åk tillbaka till fritidshuset, ha det fint, men kom ihåg att du inte får belasta armen på ytterligare cirka en månad”. 

Nöjd och glad gick jag ut från svala Rosenlunds sjukhus på Söder och möttes av den tryckande hettan. Jag hade egentligen tänkt ströva omkring lite i Rosenlundsparken och kanske i Tantolunden, där jag promenerat så mycket under de fem år jag jobbat i kvarteret intill. Framför allt i Tanto, mellan Ringvägen och Årstaviken, där vi ofta satte oss i gräset med en  lunchsallad. Men nu var det var alldeles för hett och svårt att hitta skugga. Så det får bli en annan gång. Alltså inga bilder därifrån nu, men ett tips för vacker promenad: Tantolunden! 

I förrgår, innan vi lämnade Udden, visade vårt svanpar upp årets kull. Vi hade nästan varit säkra på att det inte blivit några ungar i år, för det var drygt två veckor senare än vanligt. En annan orsak var att vi vid några tillfällen sett båda föräldrarna ute samtidigt. Det sker normalt aldrig under ruvningstiden. Men här var de nu med fem småttingar - så pyttesmå att det var svårt att urskilja dem trots kikare och även på bild trots bra kamera.

Jo, det ligger fem små dunbollar mellan föräldrarna
En av de första simturerna

Här hemma har min första daglilja slagit ut - pålitliga Jersey Spider. Vi fick ett häftigt åskväder vid femtiden i morse och rätt kraftiga regnskurar (välkommet!), och blomman hann bli lite ankommen. Den hade nog precis hunnit veckla ut sig helt.

Vid entrén har vi numera en rätt stor triangelformad blombädd. De första 15-20 åren hade vi några ”dvärgbarrträd” där (jag är väldigt förtjust i vintergröna växter), men de blev för stora för vår lilla tomt. Förutom en mahonia (även kallad ”falsk järnek” och ”Nordens mimosa”) och en jättestor lavendel har jag planterat diverse blommor här utan någon ordning eller planering: bl a några små rosor, alunrot och dagliljor förstås. Nu för jag en ojämn kamp mot praktlysingen. Den klassas numera som invasiv, men jag har egentligen inte haft några problem med den. Den är rätt fin med sin solgula färg, blommar länge och håller sig i den här rabatten. Men måtta med allt! I år har den, liksom så mycket annat, vuxit enormt på höjden OCH på bredden, d v s gör sitt bästa för att ta över. Här krävs nog krafttag i höst. 

Praktlysing
För övrigt gör jag det enkelt för mig och stoppar liksom tidigare år ner rätt många rosenskära (Cosmos bipinnatus). Och väntar på dagliljorna.


Vita och röda cosmos

Första blomman på Clematis Etoile Violette

                                                                                                                                                                    PS.  Jag har gått igenom mina inställningar ytterligare flera gånger för att försöka se varför några av er blir "anonyma" när ni kommenterar, men jag ser inga fel. Förkryssat är "Alla" i boxen som gäller vilka som får kommentera. Suck! DS                                                                                                                                                                                                                                        


12 kommentarer:

 1. Vad skönt att du fick klartecken och kan njuta av sommaren på Udden.
  Härlig blomsting och sommarvärme, bra förutsättningar.
  Om jag skulle komma upp som anonym, så är jag inte det, utan Lena i Wales nu i Sverige.
  Skön lördag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lena! Nej, du kommer upp som tidigare -helt OK. Det är ett par andra besökare vars identiteter/mailadresser tyvärr (och plötsligt) inte godkänns av min sida. Obegripligt! De ser det själva också. Skön fortsättning på helgen!

   Radera
 2. Det finns lysing i en rabatt här, passar perfekt för när den börjar blomma är allt annat runt den utblommat. Hettan här har gjort att jag ligger efter med trädgårdsarbetet, och nu blommar ju allt på en gång! Pionerna blommar över snabbt som bara den, liksom allt annat. Vattnade i tre timmar idag på morgonen. Nu skulle jag vilja vara lat i halvsol och temperatur på 22 grader!

  SvaraRadera
 3. Godkänns fortfarande inte, OrdOdlaren är tydligen för konstigt... Ovanstående skrivet av Tanten med många namn, varav ovanstående är ett!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du kommenterar ändå! Nej, det beror säkert inte på ditt (mycket fyndiga) namn! Jag begriper inte vad som krånglar i bloggen och vet inte vem jag ska fråga. Har inte gjort/ändrat något - inte medvetet i alla fall. Och Susie ”ser ut” som vanligt. Suck!

   Radera
 4. Det är inte bara saker på nätet som gör som dom vill ibland, även växter har jag märkt i år. Antingen så dör dom av solen och torkan, eller också växer dom nåt vansinnigt! Speciellt ogräset förstås, men även en del träd och buskar har växt så vi snart är tvungna att börja ta ner en del av dom. Eller ta bort dom helt. Det är en konstig sommar.....
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar

  1. Ja, jag håller med! Här skjuter vissa växter i höjden alldeles förskräckligt och skymmer andra på sätt som de inte gjort förr. Det blir till att röja o flytta i höst. Men då kanske det blir tvärtom nästa sommar… Kram/T

   Radera
 5. Här slog också dagliljorna ut den 1:a juli.

  (Nu ska vi se om det går att kommentera.)

  /Bert

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo - det funkade. Men bara anonymt.

   Radera
  2. @Bert. Jag förstår inte detta! Det funkar ju bra för Susie (ovan) som själv har Blogspot.com och även Lena som kör Wordpress. Ska försöka kolla FAQ m m. Suck!

   Radera
 6. Nu verkar det funka. I alla fall från datorn. Från mobilen får det fortfarande inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du meddelade. Är dock lika förbryllad fortfarande för jag har inte gjort/ändrat något sedan sist.

   Radera