fredag 16 november 2018

Hemfärd via Festos

Vänder hemåt efter fyra dygn på sydkusten med fantastiskt väder och härliga bad, bland annat i Kali Limenes som låg i lä för de jättehårda vindarna sista dagen i Kalamaki. Lite motvilligt lämnar vi, men å andra sidan kommer det att bli dåligt väder här också enligt prognoserna.
På hemvägen har vi planerat in utgrävningarna i Festos. Det är en antik stad där arkeologer hittat ruiner från 3000 år före Kristus. Festos förstördes flera gånger av jordbävningar och även i strider, men återuppbyggdes och hade det näst största palatset på ön. Störst var Knossos. 

Jag smyger ned min läsplatta i väskan när vi lämnar bilen för att lösa inträdesbiljett. Mångårig erfarenhet har lärt mig att jag inte kan uppbåda lika stort intresse för utgrävningar som B. Han läser VARENDA infoskylt och -lapp och studerar noggrant varje sten. Jag har alltid fått nog mycket före och slagit mig ned på någon bänk. Ett undantag är Knossos, där man ju  återskapat så mycket att man som besökare inte behöver överanstränga sin fantasi. Detta har visserligen fått en hel del kritik, då en del experter menar att det är rätt osäkert om det ger en korrekt bild av ursprunget. Hur man nu kan veta det så där en 5000 år senare...

Festos var dock riktigt intressant! Nog är det imponerande att se hur man för så länge sedan löste förvarings-och avloppsfrågor, byggde ståtliga amfiteatrar, trappor med mera. Och apropå TRAPPOR. Här känns det som om nutida trapppkonstruktörer borde ha studerat sina föregångare. Jag har aldrig varit någonstans där det finns så gott om jobbiga trappor som här på Kreta. Jag undantar då större hotell och liknande. Trapporna, både utomhus och inomhus, kan inte ha varit föremål för någon noggrannare höjd/stegberäkning och är oerhört jobbiga att gå uppför. ”De” - trappbyggarna - skulle gå uppför de två trappor som B byggt nedför berget på Udden! Men så ägnade han (lekman) också många, långa timmar åt sådana beräkningar.

Det jag skulle säga, före denna utvikning, var att de majestätiska trapporna på Festos var extremt gåvänliga!


Forts... nästa inlägg


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar