fredag 1 maj 2020

Sköna maj välkommen

Jag vänder blad i väggalmanackan, får upp maj och en fin bild på Yarmouth. Har ni varit på Isle of Wight? Om ni vill vandra i hagar, över hedar, längs havet eller i sagoboksputtriga byar rekommenderar jag ett besök här. Ja, när det är virussäkert förstås. Naturen är omväxlande och vacker, och på många ställen på ön känns det som om tiden stått stilla sedan 50-talet. På ett positivt sätt! Från Lymington på fastlandet (våra vänners närmaste stad) går färjan till Yarmouth på IoW på mindre än en timme. Vi har varit där flera gånger, övernattat på en jättemysig pub och tagit bussen i olika riktningar för att ”täcka” olika delar av ön på våra vandringar.

The Needles, klippor som syns från fastlandet

Och hur kom jag in på detta ämne? Jo, resor, dvs icke-resor, i coronatid. Vi har alltid varit reslystna, och framför allt under de senaste sex-sju åren kunnat resa många gånger per år, eftersom både tid och ekonomi tillåtit det. Kanske är den tiden förbi. Kanske kommer det efter pandemin att bli ekonomiskt riktigt kännbart att flyga iväg till Kreta, England, Norrbotten - så som det var på sjuttiotalet. En vinst för miljön, men det blir nog svårt för många att tänka om. Vad gäller resor nu i virustid blir jag förvånad - och skakad - av vissa kommentarer i några FaceBook-grupper. En del deklarerar tydligt att de SKA dit och dit så fort det öppnar sig en möjlighet, d v s inte är helt förbjudet. Om det blir krav på friskintyg och kontroller på flygplatserna kanske man kan resa på annat sätt för att undvika flygplatser. Bila till Spanien och Portugal t ex. Hur ska vi få stopp på detta virus inom överskådlig tid med den inställningen? Tyvärr tror jag att vi får ställa in oss på att avstå från semesterresor ett bra tag. Jag vill inte låta så där superpräktig, men idag känner jag åtminstone att jag vill ha ganska mycket ”på fötterna” i form av rekommendationer från experter innan jag ger mig iväg till en grekisk ö eller en tornedalsby (...eller Isle of Wight  för den delen). Nästa vecka hade vi förresten fem dagar inbokade i Prag. Det kommer att kännas tomt och trist, framför allt att avstå från norrbottensresan, och kanske kan inte heller vår ”extrason” komma till oss ifrån Luleå med sin familj. Det blir i så fall första sommaren utan besök sedan han som nioåring flög från Kiruna till Arlanda märkt med adresslapp ”SAS Passagerarservice” för en sommarlovsvecka eller två med sin kusin (vår son).

Nej, det är allt bra skönt att befinna sig hemma i Sverige nu, och, framför allt, att ha sina närmaste på överkomligt avstånd. Jag pratade igår med en bekant vars sambo suttit fast i Colombia i evigheter. Hon hade flera gånger packat väskan efter löfte om en flygning hem bara för att lite senare få meddelandet ”flight cancelled”. Jobbigt värre!

Maj brukar vara en fantastiskt vacker månad här i våra trakter. Idag har det dock regnat så gott som hela dagen och det känns riktigt ruggigt. Bättring är dock utlovad, och jag ser fram emot att snart våga mig ut till Udden för att möta våren "på riktigt". Tills vidare går jag runt på tomten där via sonen, hans mobil och Hangouts eller WhatsApp. Alltid något!

Trevlig helg!6 kommentarer:

 1. Jag har varit på Isle of Wight, men det var ett tag sedan. Hade släkt i närheten av Southampton, så då var det ju inte så långt. Fin ö.
  Att kunna resa får nog än så länge vara bara i våra drömmar. Längtar till barnbarnen i Sverige, men det får vänta.
  Fortsatt trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är fullt förståeligt att du längtar till barnbarnen här i Sverige, men vilken lättnad det måste ha varit att kunna ta sig hem från Spanien!

   Radera
 2. IoW har jag inte besökt. Men skulle gärna vilja.

  Men tyvärr inser jag att det inte finns så bra möjligheter för det, en bra tid framöver. Vi har dock börjat fundera på en långvandring i fjällen, som vi inte gjort på rätt många år.

  Tänker också på mina 35 kolleger som jobbar i resebranschen. De har inte kul. Permitterade och jobbar bara 20 procent från och med måndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är tufft i många branscher nu och förutom oron för viruset är det så många som är oroliga för hur arbetsmarknaden kommer att se ut. Och därmed privatekonomin.
   Fjällvandring låter rätt häftigt - och sunt. Jag har faktiskt jobbat på Kebnekajses turiststation en hel sommar! Tror det var direkt efter realexamen.

   Radera
 3. På onsdag skulle jag åka till Cotswolds för vandring och avsluta med två dagar i Oxford. Det blir maj 2021 istället och jag har inga problem med det. Jag tror att det blir en svår omställning för de som har tagit det som självklart att man kan flyga hit och dit enkelt, bekvämt och billigt. Här på Kreta är det mycket blandade känslor. Samtidigt som turisterna behövs vill ingen ha hit mer smitta - knivigt!
  Njut av maj! Naturen är som vanligt - det är skönt och tryggt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, många kniviga beslut är det som måste fattas - skönt att man bara behöver anpassa sig :-).

   Radera