tisdag 16 mars 2021

Tillbaka på ruta 1 ...

... med ömmande ljumske och besvikelse efter två dagar på Karolinska ska jag så kortfattat som möjligt avsluta hjärtespalten - tills vidare i alla fall.

Först och främst - undersökningen via matstrupen var lätt, inte alls att jämföra med gastroskopi! Ordentligt bedövat svalg - och, vips, så var röret nere! Lättad åkte jag hem. Dag två inleddes med en del prover och förberedelser innan jag skjutsades ned till operation och ett team på fyra, tidvis fem, personer tog över. Bedövningar och smärtstillande dropp, fyra katetrar in till hjärtat och letandet började. Allt lugnt och smärtfritt. ”Här!” och ”titta där!” sa’ läkaren, och glad blev jag. De hade ju hittat punkterna! Så småningom var de klara, och jag fick beskedet att ingenting var åtgärdat! För svår placering, för riskfyllt. Patienten måste i så fall vara förberedd på att en pacemaker kan bli nödvändig.  Egentligen hade jag tidigare varit beredd på detta men trodde nu i min enfald att ultraljudet föregående dag hade gett grönt ljus. Så nu har jag något att ta ställning till.

MEN vilka resurser och vilket omhändertagande! Fantastisk personal som gjorde allt för att underlätta och serva! Nog är det en hel del som är snett inom sjukvården (inte minst upphandlingarna!), men så'na här gånger är jag glad över att kunna säga att jag inte hör till dem som klagar på våra höga skatter! Givetvis förstår jag samtidigt att det, framför allt i dagsläget, är betydligt hetsigare på andra avdelningar än på en hjärtmottagning, men jag har också vid ett par tidigare tillfällen haft anledning att rosa sjukvården. För snart två år sedan blev maken akut mycket dålig och vi fick åka in till sjukhuset. Södersjukhusets akutmottagning en fredag kväll kändes rätt skrämmande, för som ni säkert vet brukar det vara minst sagt stökigt. Visst var det mycket folk, och visst blev det väntetider, men personalen var lugn, effektiv och mycket trevlig. Det visade sig sedan att han drabbats av campylobacter, och han blev snabbt bra.

Jag har nog tidigare skrivit att jag inte riktigt kommer överens med ljudböcker. Det stämmer fortfarande, men under ensamma promenader är de ett bra sällskap liksom många program på SR Play (t ex Språket) och diverse poddar. Vi, B och jag, går oftast ut tillsammans, men han travar gärna cirka en mil, så jag vänder om hemåt tidigare. Jag har senast lyssnat på 


Vinterpacket av Jacob Lindfors

”Något ondskefullt håller på att växa sig starkt i djupet av de norrländska skogarna. Ett kriminellt nätverk har vaknat till liv och gett sig in i ett internationellt samarbete. Det blir början på en våldsspiral som ingen längre kan styra över.” - Piratförlaget.


Det här är en debutbok som blivit mycket omskriven och lovordad: "En fantastisk thriller", "Imponerande debut", "Jättespännande"  är några omdömen.

Ja, nog var den spännande, men lite väl utdragen, tycker jag. Ett blodbad var knappast avslutat förrän man hamnade i nästa. Och förskräckligt RÅ! Det är första delen i en planerad trilogi, men jag nöjer mig med denna del.


Sista tåget till London av Meg Waite Clayton

läser jag nu. Handlingen baseras på verkliga händelser i 30-talets Europa och handlar om hur personer ur nederländska motståndsrörelsen smugglar ut judiska barn ur Österrike till angränsande länder. En välskriven bok, som jag faktiskt inte är riktigt klar med men betyget är: Bra.


Pandemin hoppar jag över, eftersom inte någon kan undvika informationen från myndigheterna. Nämner bara att åttioplussarna i Stockholmsregionen nu har fått vaccinationstider. Frågan är ju om det kommer att finnas vaccin åt dem.

Våren var på snabbesök för några veckor sedan. Sedan blev det kallare och vi fick till och med snö igen som låg knappt två dygn. Fortfarande rätt svalt, men det här vårtecknet såg jag igår.

10 kommentarer:

 1. Skönt, ändå att få besked om vad som gäller. Eller vad tycker du?

  Just nu, när jag skriver detta sitter jag i väntrummet för datotomografi i Sunderbyn. Det är en förberedande undersökning inför en ev. ablation. Har positiva betyg till vården här också. Förutom att väntrummet är sällsynt tråkigt inrett. Spygröna soffor mot kräkgröna väggar.

  SvaraRadera
 2. Det heter förstås datortomografi.

  SvaraRadera
 3. Lycka till i tuben!

  Ja, det är skönt att veta hur läget är. Testar ny (sista?) medicin nu. Sedan får jag ta ställning till om jag ska välja ablation m rätt stor sannolikhet för pacemaker eller inte. Känner flera som lever gott med pacemaker och det ingreppet är ingen stor grej.

  SvaraRadera
 4. Skönt att dina undersökningar gick bra, men trist att gå och vänta och fundera på hur, när och vad som kommer att ske!
  Jag - och min gubbe - har också bara mycket positiva saker att säga om sjukvården här på Gotland. ALLA är bra, trevliga och omhändertagande både på onkologen och på bröstavdelningen samt på vc i Hemse.
  KRAM/Susie

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror faktiskt att de flesta är rätt nöjda när de väl tas om hand eller kommer in på sjukhus. Det är nog vägen dit, om det inte är akut, som kan vara jobbig. Framför allt för multisjuka som tycks hamna mellan stolarna ibland.

   Radera
 5. Bra att få det gjort och så skönt att det var så underbar personal, de har det säkert inte lätt nu.
  Härligt med ett litet vårtecken, nu är ni på gång med våren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, större delen av sjukvårdspersonalen får slita nu! Jag blev faktiskt förvånad över att få tid så fort efter att de beslutat att gå vidare, men har förstått att vissa avdelningar/mottagningar inte berörs lika mycket som andra.
   Hmmm, vår o vår ... iskalla vindar idag igen och snöflingor har virvlat i luften!

   Radera
 6. Då var den delen överstökad! Härligt och roligt att ta del av positivt om vården i Sverige både av dig i inlägget och i kommentarerna. Emellanåt klagas det för mycket - det goda och bra måste också få komma fram.
  Tack för boktips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är viktigt att lyfta fram det positiva också som lite motvikt till allt elände. Vi får tidvis så hemska skildringar från t ex äldreboenden, och givetvis ska missförhållanden fram i ljuset! Rätt många är dock nöjda också, och tycker att de har det mycket bra.

   Radera
 7. När det gäller så har vi fantastisk sjukvård här i Sverige verkar det som. Men för dom mindre livsavgörande krämporna och även beroende lite på var man bor så fungerar den inte.....
  Jag läser massor av thrillers och deckare, men jag gillar dom psykologiska bäst. Boken behöver inte drypa av blod hela tiden. En författare jag gillar är Ruth Rendell, speciellt då hon ibland frossar i psykologi..... :-)
  KRAM/Susie

  SvaraRadera