fredag 1 juni 2018

På dagliga bilturer

... fortsätter vi utforska denna vackra ö, som oavbrutet bjuder på strålande sol, charmiga byar och helt underbara stränder. Havet är härligt och jag har nog aldrig sett så turkost vatten vid så många stränder tidigare. Det är mycket varmare än jag hade vågat hoppas på och fullkomligt tvingar oss att stanna med jämna mellanrum för härliga bad.


 Vi har nog kört på varenda huvudväg (och en del andra också) och har kastat om våra planer lite så att turen till Olympos inte blivit av ännu. Hittade nämligen så mycket att se och göra "på vägen", till exempel den charmiga byn Diafani på nordöstra sidan. Här finns öns näst största hamn och så vackra hus att vi blev kvar för både förmiddagsfika och lunch.

Överhuvudtaget ser byarna här, så långt vi sett, väldigt välmående och prydliga ut. Efter andra världskriget tvingades många från ön, liksom från så många andra ställen förstås, att flytta för att kunna försörja sig. De flyttade framför allt till USA och Kanada. Många är de som kommit tillbaka till ön med rätt stor kassa att investera i påkostade hus och även företag inom turistbranschen. Även om man ser ett rätt stort amerikanskt - och modernt - inflytande har de tidigare isolerade byarna uppe i bergen behållit mycket av sina traditioner.
Nedan några bilder från just Diafani.






3 kommentarer:

  1. Tack för andra rapporten.

    Minns en gång på det inre av ön Lesbos där vi hamnade på ett litet kafeneion i en liten by.

    Där satt byns gubbar. Vi var de enda xenosarna och blev med i samtalen. Alla pratade bra engelska. För än den ene, än den andre var återflyttade från Australien, USA eller Kanada.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kanske måste lämna sekten trots allt.... Har nämligen inte fått meddelanden att du kommenterat, så jag ser det inte förrän nu. Kul m dina kommentarer.
      Ja, på småöarna har förstås utvandringen varit mycket mer märkbar (och tvingande) än på ”stora” Kreta. Här på Karpathos pratade faktiskt flera gamla också franska. Har aldrig varit på Lesbos, men på Kalymnos och Leros blev vi också förvånade över engelskan hos ”gamlingar”.

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera