torsdag 11 januari 2018

Gråsigt - idag igen


En felsägning - och jag gav mig själv (och min omgivning) ett nytt ord. Kanske till och med en ny väderbenämning? Ordsnubblandet gäller vädret här, som är GRÅSIGT, d v s Grinigt (som vi åtminstone sa’ uppe i norr), Grått och Blåsigt.

Jag är, som sagt, mycket språkintresserad, både vad gäller svenska och några främmande språk. Älskar olika typer av ordspel, och är en hängiven wordfeud- och betapetspelare. Framför allt under den här årstiden har jag alltid några partier på gång. Ibland går det jättebra, andra gånger sprider sig här en skammens rodnad. Vad är en tivolina? Det ordet, som gav min motspelare massor av poäng, gjorde mig totalförvirrad. Frågade även maken, som också såg ut som ett frågetecken. Så blir det när man kommer in fel med tänkandet. Behöver jag säga att jag spelade med alternativet ”böjningar”? Och så var det pluralis....

Nu ska jag ta itu med ett annat utmanande ”ordpusslande”, nämligen några kapitel grekiska. Tänk om man hade pluggat det när man var ung. När det man lärde sig fastnade. Vilken skatt man skulle ha haft nu.
Καληνύχτα!
2 kommentarer:

  1. Jag är ju också språkintresserad. Språkpolis också. Är ju med oi FB-gruppen ASP, som du vet. Men ibland blir jag lite less på inläggen där. Det är så mycket tyckande av många, som vägrar acceptera stavnings- och grammatikregler. Oändliga diskussioner om huruvida ord finns eller inte. Har funderat på att lämna gruppen.

    SvaraRadera
  2. Sant. Det går lite upp och ned, tycker jag. Ibland förekommer dessutom rätt fula påhopp. Jag är med i Språkpolisernas Högkvarter också, men läser nog mer i ASP.

    SvaraRadera