måndag 8 januari 2018

Solen, SOLEN

Vi har sett solen idag! Det känns som om det var evigheter se’n sist. De senaste åren har vi ju tillbringat hela november på Kreta och har alltså sluppit den - i mitt tycke - absolut tristaste månaden på året här hemma. Visst är december mörk, men på ett annat sätt. Mer svartmörk än novembers gråflimmermörker! Nu har dock december varit alldeles ovanligt grå, regnig och dimmig. Nåja, EN fördel med plusgraderna är i alla fall att vi hittills sluppit den förrädiska halkan, och nu är det hopp om livet igen. 


                                    20 nov norra Kreta                                               8 jan södra StorstockholmIgår fastnade jag framför ett program i Kunskapskanalen: Medelhavet / Grekland av och med Simon Reeve. Ev har det sänts tidigare för det var producerat 2016, men jag hade inte sett det. Ett ganska långt stopp gjordes på Kreta, och bland annat skildrades kretensarnas kärlek till sina vapen, som jag nästan upplevde som besatthet - av det sätt det visades i programmet. Visst vet jag att det skjuts hejvilt vid bröllop och andra festligheter, på vägskyltar etc men detta - nja...? Nu var det ju en särskild by som just detta gällde - en by där alla män, och en hel del kvinnor, avrättats av tyskarna under kriget. Vidare träffade Reeve också flyktingar på Lesbos och demonstranter i Aten. Intressant program!

Och förresten konstaterade Reeve (ej ordagrant): "Sydeuropéer har ju kynne, känslor och humör som är intensivare och mer passionerat än nordeuropéer, grekerna har ännu mer av detta och kretensarna har ännu mer än grekerna". Jamen, det är ju det jag sagt hela tiden: det är något visst med Kreta och dess befolkning. 


2 kommentarer:

  1. Såg alla delarna när de gick första gången. Tror att alla ligger på urplay.se. Mycket bra program förutom avsnittet om Kreta. Det går inte att dra slutsatser om en stor ö utifrån en by. Och Anogeia är ju, milt uttryckt, mycket speciellt...

    SvaraRadera
  2. Ja, visst blev det lite snett, det där! "Herdarna"(?) uppträdde minst sagt besynnerligt där de avlossade skottsalva efter skottsalva under samtalet.

    SvaraRadera