lördag 27 januari 2018

Kiruna - mönstersamhället

Jag har tidigare skrivit lite om min gamla, rätt unika, hemstad Kiruna. Hur unik den var blev jag förstås inte medveten om förrän jag flyttat. Det var en rik stad, vilket bland annat visade sig genom att allting var nytt, fräscht och gratis även på gymnasiet. Jag har senare förstått att det ingalunda var fallet överallt i landet. Inga använda, nedkluddade läroböcker vid terminstart, fria skolluncher och även middagar för elever som bodde inackorderade o s v. 

Att naturen är unik - där norr om polcirkeln och ovanför barrträdsgränsen - säger sig själv. Liksom trähusen - de charmiga bläckhornen till exempel. Och att sta’n nu ska flyttas är väl unikt så det förslår.

Alltnog och emedan: detta är en liten inledning till en artikel i ”Populär historia”, som jag läste nyss och gärna delar. Det finns dock några faktafel, eller åtminstone ”tvetydigheter”. Namnet på sta’n, Kiruna, kommer ursprungligen från nordsamiskans Giron (= fjällripa). Jag är ingen geolog, men nog har jag för mig att det var fosfor, inte fosfat, som var problemet vid malmbrytningen. 

Varsågoda: Kiruna - mönstersamhället i ödemarken.

3 kommentarer:

 1. Och hur avundsjuka alla klasskompisar sista året i Handels (i Luleå) var, när det kom pengar från Kiruna kommun till mig, för att täcka det som inte var gratis i Luleå.

  Men en stor sak tycker jag förmörkar himlen, när det gäller förflyttningen av stan. Den flyttar ju åt fel håll. Ut på myrlandet kring Tuollovaara, där det ofta var tio grader kallare på vintrarna än inne i stan.

  Inte heller kommer invånarna att få någon skymt av fjällen de där vintermorgnarna, när solen färgar Kebnekaise rosa. Sån't som jag var van vid. Stan borde ju ha flyttats åt nordväst, mot och förbi Luossavaara.

  Förstår inte hur stadsplanerarna har tänkt.

  SvaraRadera
 2. Nej, det känns helt galet att flytta åt det hållet! Förutom att det är kallt och FULT där nere på myrarna, så oroas många över att det är gammal industrimark, där man inte riktigt vet vad som ligger i backen. Men nog borde väl det ha analyserats?! De gamla husen som sparats har ju flyttats åt motsatt håll.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Och det där om att gamla hus flyttats åt helt andra hållet kan jag heller inte förstå. Kiruna kommer ett bli en 7-8 km lång stad. Opraktiskt ur många synpunkter.

   Radera