söndag 25 februari 2018

Sälja kyla, mörker och is...

... vilken idiotisk idé, vilken galning. Ja, massor av liknande kommentarer och stora svårigheter att komma igång mötte den geniale företagaren Yngve Bergqvist när han började planera ishotellet i Jukkasjärvi. Det var nog inte många som kunde föreställa sig vilken succé det skulle bli, att det skulle skapa många arbetstillfällen och att såväl Torneälvens glasklara is liksom konceptet skulle gå på export till avlägsna världsdelar.

Vilket bygge! Jag har varit här flera gånger, men det är lika fantastiskt varje gång. Nästan åtminstone, för allra första gången var förstås en extra häftig upplevelse. Olika isskulptörer från olika hörn av världen  ”inreder” de olika rummen, eller sviterna som de kallas, så ingen säsong är den andra lik. När man betalat sin inträdesbiljett kan man gå omkring fritt och besöka varenda svit. Vi har sett drakar, gruvhissar, en londontunnelbanevagn, kristallkronor med mera - allt skulpterat i is.

Det var svårt att fota, för dels blev jag så kall om händerna och dels blev det så mycket reflexer i isen, men här några försök i alla fall.
Och ett par av mina favoritsviter

 

Tyvärr var kapellet avspärrat för en vigsel, så vi hade ingen möjlighet att gå in där, men efter rundvandringen följde den obligatoriska drinken ur isglas i isbaren. Jag behöver väl inte säga att isbitar i drinken är överflödiga.
Övernatta - nej det har vi aldrig gjort. Att betala många tusenlappar för att sova inbäddad i specialkläder på renhudar gör jag inte, även om det säkert är tillräckligt varmt. Tänk om man måste upp på natten! Vi åkte i stället hem till en sprakande brasa i brorsans varma hus.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar