söndag 18 februari 2018

Vaskar champagne

. ..gör jag inte, men däremot matar jag komposten med löjrom. Och inte någon importerad amerikansk sådan utan Kalixlöjrom. Surt värre, och som en moster antagligen skulle ha sagt: ”när snålheten bedrar visheten”.

Vi gjorde ett fynd i frysboxen för några dagar sedan. Det var en burk löjrom som vi klämt på och antagligen tänkt spara till något speciellt tillfälle. Den var kvar sedan vi för drygt ett år sedan fått chansen att köpa ett halvt kilo av denna läckerhet till lite förmånligare pris än i affären.

Så skulle vi ha vänner på middag igår. Eftersom vi är bortresta så mycket går det tyvärr ofta väldigt lång tid mellan varven, och då tycker jag av någon anledning att det ställer större krav på menyn än annars. Ute på Udden har vi ofta besök av släkt och vänner, som då övernattar, och där blir det oftast samling runt grillen. Det känns som om detta kräver mindre förberedelser, och det ger förstås mer tid att umgås. Jag har faktiskt varit väldigt huslig i yngre år - lagat mat, bakat, syltat, saftat m m - men tycker inte längre det är särskilt roligt att laga mat. Saknar ofta inspiration. Tack och lov är B en duktig kock, som är road och intresserad av matlagning. Förrätter och efterrätter faller dock oftast på min lott, och ur minnet letade jag fram en enkel avocadomousse med lime och små räkspett. Detta skulle krönas med en rejäl klick löjrom. Döm om min besvikelse när rommen visade sig ha en svag, men ändå tydlig, bismak! Enligt många Google-sökträffar om hållbarhet ska rätt förvarad löjrom hålla två år i frysen. Jag är - antagligen överdrivet - rädd för allt med utgånget bäst-före-datum, och känner jag någon lukt som min känsliga näsa tycker verkar främmande åker varan obönhörligen ut, oftast blixtsnabbt så att B inte hinner stoppa mig.

Nåja, moussen blev god även utan löjrommen, och perfekta lammfiléer med diverse tillbehör fixade en god och uppskattad middag. Goda viner därtill förstås (och hjortron och glass också). Jättetrevlig kväll med ungdomsvänner från norr.

Nu laddar vi för skidskyttet!

4 kommentarer:

 1. Haha! Det problemet skulle nog inte uppstå hos oss. Men senaste nyåret åt vi och bjöd på löjrom som var mer än årsgammal. Utan problem. Och det till riktiga finsmakare. Men två år gammal har vår löjrom aldrig räckt. Fast det förundrar mig att du fick problem. Så mycket salt och nerfryst. Nä - du hade väl just druckit grapejuice före den där cigaretten, när du provsmakade.

  SvaraRadera
 2. Det blev ju bra i alla fall! :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jadå, Ia, men jag är barnsligt förtjust i löjrom så det kändes så trist. Lyxproblem, jag vet.

   Radera
 3. @ Bert Bodin Ja, visst är det konstigt, för det var definitivt inget fel på den när den hamnade i frysen. Dessutom lär ju löjrom t o m kunna frysas om. Nåja, vi överlever förlusten, men sååå besviken blev jag. Och, hörru du, jag röker INTE, inte ens till fest.

  SvaraRadera