. ..gör
jag inte, men däremot matar jag komposten med löjrom. Och inte någon importerad
amerikansk sådan utan Kalixlöjrom. Surt värre, och som en moster antagligen
skulle ha sagt: ”när snålheten bedrar visheten”.
Vi
gjorde ett fynd i frysboxen för några dagar sedan. Det var en burk löjrom som
vi klämt på och antagligen tänkt spara till något speciellt tillfälle. Den var
kvar sedan vi för drygt ett år sedan fått chansen att köpa ett halvt kilo av
denna läckerhet till lite förmånligare pris än i affären.
Så
skulle vi ha vänner på middag igår. Eftersom vi är bortresta så mycket går det
tyvärr ofta väldigt lång tid mellan varven, och då tycker jag av någon
anledning att det ställer större krav på menyn än annars. Ute på Udden har vi
ofta besök av släkt och vänner, som då övernattar, och där blir det oftast
samling runt grillen. Det känns som om detta kräver mindre förberedelser, och det ger
förstås mer tid att umgås. Jag har faktiskt varit väldigt huslig i yngre år - lagat mat,
bakat, syltat, saftat m m - men tycker inte längre det är särskilt roligt att
laga mat. Saknar ofta inspiration. Tack och lov är B en duktig kock, som är
road och intresserad av matlagning. Förrätter och efterrätter faller dock
oftast på min lott, och ur minnet letade jag fram en enkel avocadomousse med
lime och små räkspett. Detta skulle krönas med en rejäl klick löjrom. Döm om
min besvikelse när rommen visade sig ha en svag, men ändå tydlig, bismak!
Enligt många Google-sökträffar om hållbarhet ska rätt förvarad löjrom hålla två
år i frysen. Jag är - antagligen överdrivet - rädd för allt med utgånget
bäst-före-datum, och känner jag någon lukt som min känsliga näsa tycker verkar
främmande åker varan obönhörligen ut, oftast blixtsnabbt så att B inte hinner
stoppa mig.
Nåja,
moussen blev god även utan löjrommen, och perfekta lammfiléer med diverse
tillbehör fixade en god och uppskattad middag. Goda viner därtill förstås (och
hjortron och glass också). Jättetrevlig kväll med ungdomsvänner från norr.
Nu
laddar vi för skidskyttet!
Haha! Det problemet skulle nog inte uppstå hos oss. Men senaste nyåret åt vi och bjöd på löjrom som var mer än årsgammal. Utan problem. Och det till riktiga finsmakare. Men två år gammal har vår löjrom aldrig räckt. Fast det förundrar mig att du fick problem. Så mycket salt och nerfryst. Nä - du hade väl just druckit grapejuice före den där cigaretten, när du provsmakade.
SvaraRaderaDet blev ju bra i alla fall! :-)
SvaraRaderaJadå, Ia, men jag är barnsligt förtjust i löjrom så det kändes så trist. Lyxproblem, jag vet.
Radera@ Bert Bodin Ja, visst är det konstigt, för det var definitivt inget fel på den när den hamnade i frysen. Dessutom lär ju löjrom t o m kunna frysas om. Nåja, vi överlever förlusten, men sååå besviken blev jag. Och, hörru du, jag röker INTE, inte ens till fest.
SvaraRadera