torsdag 29 mars 2018

Ordning och reda och PÅSK-regel

"Ordning och reda" har blivit våra politikers mantra. Det har vi kunnat konstatera den senaste tiden, och i gårdagens nyhetssändningar förekom det ovanligt flitigt. Hela tiden! Visst, det ska vi förstås ha, men nu blir det nästan larvigt. Den ena efter den andra upprepar envist att ”vi ska ha ordning och reda” som om detta begrepp vore något nytt och revolutionerande, som just den personen, eller partiet, kommit på. Det gäller asylboende, skolsystemet m m. Gissa om det kommer att utlovas "ordning och reda" på alla möjliga och omöjliga områden fram till valet! 

Roligare är det med ordning och reda bland mina krukor, sålådor och fröpåsar här ute på Udden. Det ska jag försöka åstadkomma nu, för så mycket annat kan man inte göra som vårarbete. Det ligger nämligen ett hårt, tunt snötäcke på stora delar av tomten, och vinden är isande kall. Vi kom ut hit igår eftermiddag. Stannade, som vanligt, vid stora livsmedelshallen för att proviantera, och jag blev inte stående vid ställningen med fröpåsar! Där brukar jag stå och frestas och välja, medan B fyller vagnen med sån’t som är odlat av andra och färdigvuxet. Samt "färdigfiskat" denna gång, för till påsk blir det mycket sill och lax här. Lammet får vänta tills vi firar grekisk påsk.

Påsken och olika månar i Grekland och Sverige....
Det är alltså skärtorsdag idag! Att vår påsk infaller vid mycket olika tidpunkter år från år vet vi ju. I år är den väldigt tidig – ja, faktiskt tidigast möjliga datum. Intresserade vet säkert vad som bestämmer tidpunkten: påskdagen = första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen. Hur kan då den grekiska påsken variera på ett helt annorlunda sätt än vår? Ibland ligger den samtidigt med vår, ibland skiljer det många veckor.
Jag har frågat många, många om detta. Kretensiska vänner rycker (som vanligt) på axlarna åt mina frågor. "Vad du frågar! Det bara är så!". Av en lärare fick jag så veta att: påskdagen = första söndagen efter första fullmåne efter vårdagjämningen! Ja, jag vet, jag kunde säkert ha hittat det på nätet, men det blev aldrig av. Nu bestämde jag mig för att en gång för alla ta reda på HUR det förhåller sig. Måste ju få ordning och reda även på detta. Till min förvåning ser jag  att vi går efter två olika måncykler. Grekerna (ortodoxa kyrkan) går efter den astronomiska fullmånen, och vi följer den metonska. Vill man veta mer om Metons cykel är det bara att googla. Själv är jag faktiskt inte speciellt intresserad av astronomi för övrigt utan nöjer med mig att ha tagit reda på detta. Nu önskar jag er alla en riktigt


6 kommentarer:

 1. Jag förstår att det pratas om ordning och reda i större utsträckning på senare tid. För jag tycker mig se fler och fler exempel på saker som inte funkar. Sådant som jag tycker är helt självklart visar sig fallera på ett eller annat sätt. Senast idag, annandagen, talades det om hur Migrationsverket anlitat personer med märkliga meriter (på brottets bana), som "kontaktpersoner" till nyanlända.

  SvaraRadera
 2. Visst är det så! Man skulle kunna räkna upp massor av områden där det inte bara skulle ha PRATATS ”ordning och reda” - Karolinskas enorma underlagssaknande fakturor, godmanskap och - som sagt- skolan. Med flera.

  SvaraRadera
 3. Hur det är med måncykler vet jag inte, men ortodoxa kyrkan följer fortfarande den julianska kalendern medan landet som många andra länder (bl a Sverige) följer den gregorianska kalendern. Det är en av anledningarna till att det blir olika datum som faktiskt då och då sammanfaller. Kalo Paska!

  SvaraRadera
 4. Javisst, det vet jag, men nog är det väl astronomi/måncykler som är grunden för kalendrarna?! Och därmed en förklaring till att det variera så OLIKA från år till år när det gäller på t ex påsken?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ingen aning vad kalendrarna grundar sig på eller vad som skiljer dem åt. Några andra saker som man också tar hänsyn till när den ortodoxa påsken räknas fram är vårdagjämning och att ortodox påsk ska infalla efter den judiska "påsken". Det är mycket med det jordiska.... ;-)

   Radera
  2. Ja, nog är det det - mycket ... Ger nog upp med att försöka mig på mer detaljerade förklaringar till vänner som alltid frågar om detta.

   Radera