fredag 6 april 2018

Fira Påsk och FIRA PÅSK

Påsken ute på vår Udde ”firades” inte nämnvärt, och vädermässigt var det urtrist. Kallt och grått. Ursäkta vädertjatet... Inte ens vintergäcken vågade sig riktigt fram för att gäcka, men på påskdagen var det för ovanlighetens skull vindstilla. En perfekt dag för att elda nere på strandängen.Två dygn senare landar vi på Chanias flygplats och möts av Kretas värme (i flera bemärkelser). Försommarblomstringen är i full gång. På bergen ligger det ovanligt lite snö, eftersom deras vinter varit som en enda lång höst.  Eucalyptusträden visar tecken på torka. Åtminstone här på nordvästra delen av ön längtar rätt många efter regn - eller konstaterar åtminstone att det behövs. 

Vi är nu inne i grekiska påskveckan, och det märktes redan på Kastrup, då så många greker checkade in på flighten för att åka hem och fira påsk. Vi laddar nu för detta firande med ”vår” familj. Det blir mycket god mat och dryck och härlig samvaro. MEN vi har idag också varit till farmakeion och köpt öronproppar, som vi missat att packa ned denna gång. B har redan rätt besvärlig tinnitus, och jag bävar för den förskräckliga traditionen när ungar och ungdomar kastar våldsamma smällare alldeles framför fötterna på folk. Vad de innehåller vet jag inte, men de svenska varianterna är tama jämfört med dessa. Smällandet har förstås redan börjat men blir som våldsammast efter midnattsmässan på påskafton. DÅ tänds också den stora elden, och det är då festen börjar. Efter en kortare eller längre  period (valfritt!) då man inte alls ätit kött är det nu fritt fram. För vår del blir det vid midnatt en måltid med diverse små rätter, och på påskdagen förstås den stora måltiden med lamm som huvudrätt.

Idag är det alltså Långfredag (Megalo=stora Paraskevi), och jag ska börja med att gå och titta på när  byns tanter binder blommor som ska smycka det altare (epitafiet) som i stor procession bärs runt i byn i kväll.

Så - Glad Grekisk Påsk!2 kommentarer:

  1. Åhå. Grattis till Kretavistelsen. Hur länge blir ni där?

    SvaraRadera
  2. Bara lite drygt två veckor den här årstiden. Måste hem t vårbruket :-)

    SvaraRadera