söndag 15 april 2018

Billigt att äta ute

Igår kväll åkte vi in Rethymnon för att äta middag på en restaurang vi regelbundet besöker. Innan dess gick vi rätt långt efter strandpromenaden och strövade runt i de -än så länge - ganska lugna gränderna. Rethymnon är vår favoritstad, även om vi gillar Chania också.
Vi åt en stor riktigt lyxig sallad med fikon, parmesanost och massor av olika grönsaker och dessutom zucchinibollar. Därefter en jättegod sjötunga. En liter vin -karaffvin, men jättegott och relativt dyrt - samt flaskvatten. Det kostade för FYRA personer ca 670 kronor! (Och så blir man ju alltid bjuden på det ena och andra).

Detta leder till frågan jag ofta får: kostnadsläget i Grekland? Jag kan bara yttra mig om Kreta - och om orter vid havet. Det är säkert lägre priser inne på ön, åtminstone om inte turisterna hittat dit på allvar. Och antagligen också i städer som t ex Heraklion och Ierapetra, som inte är lika ”turistberoende”. Att gå ut och äta är alltså billigt, och likaså grönsaker, frukt och bröd. Mejeri- och charkvaror håller ungefär samma priser som hemma. Ibland är de t o m något dyrare. Hur klarar kretensarna med sina låga löner detta? Många familjer har små gårdar och är nästan självförsörjande på kött, ägg, grönsaker, olja och vin, ganska många lever förstås rätt bra av turismen och rätt många gör sina stora inköp på Lidl (el liknande).Där är det väldigt mycket billigare! Vi handlar bara undantagsvis där, då vi blir så väl omhändertagna i byn och vill gynna de lokala butikerna, men nog är det frestande. Min fruktyoghurt kostar hälften så mycket där.

Och nu avslutar jag matpratet med att springa över torget till tavernan där jag beställt den familjeproducerade gravieraosten. Mums!PS. Jag vet inte om detta gäller generellt, men vår son var på Korfu i somras och tyckte att det var mycket dyrare att äta middag ute där än här på Kreta. DS
2 kommentarer:

  1. Det härliga med att äta ute här på Kreta tycker jag är de fina råvarorna. Man smakar verkligen alla ingredienser.
    Det där med Lidl är lite lustigt. Där trängs många utlänningar, de vet väl inte att det mesta är billigare på SYNKA och om de handlade där skulle de dessutom gynna landet! Iraklion är så pass stort att där finns flera prisklasser för den som vill äta ute. Visst trissar turism upp priserna. Kretensarna klarar sig i allmänhet bra - den ekonomiska krisen har slagit mycket hårdare på fastlandet och Kreta har alltid varit "välmående".

    SvaraRadera
  2. Det är säkert så att SYNKA inte alls är särskilt känt bland utlänningar på Kreta. Man ser de stora Lidl-skyltarna och känner till affären hemifrån. Jag känner till SYNKA, men måste erkänna att jag inte vet var de finns i Rethymnon. Å andra sidan letar jag inte, eftersom jag handlar lokalt!

    SvaraRadera